Adele

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Adele

Born:
Genre:
Style:
1988 – Tottenham, North London, United Kingdom
R&B – Funk / Soul
Acoustic, Piano Blues, Neo Soul

Vinyl Discography:

Year Album Title Label In House
2008 19 XL Recordings Yes, go to
2011 21 XL Recordings Yes, go to
2015 25 XL Recordings Yes, go to
2021 30  Columbia Yes

Biography:

Adele Laurie Blue Adkins, is een meervoudig Grammy Award-winnende Engelse singer-songwriter uit Tottenham, Noord-Londen. Haar debuutalbum, 19 , werd uitgebracht in januari 2008 en kwam op nummer 1 in de Britse albumlijst terecht. Het album heeft sindsdien vier keer een Platinum-certificering in het Verenigd Koninkrijk ontvangen er zijn wereldwijd 5.500.000 exemplaren van verkocht. Op het album stond het immens populaire nummer Chasing Pavements. 19 verdiende Adele in februari 2009 twee Grammy Awards voor Best New Artist en Best Female Pop Vocal Performance.

Haar tweede album, 21 , werd uitgebracht op 24 januari 2011 in het Verenigd Koninkrijk en bracht Adele naar een ongekend megasterrendom. In slechts elf maanden tijd ontvingen 21 veertien keer de Platinum-certificering in het Verenigd Koninkrijk voor zendingen van meer dan 4.500.000 exemplaren, en er werden nog eens 6.200.000 exemplaren verkocht in de VS, wat de zesvoudige platina-status aangeeft. In januari 2012 heeft 21 naar schatting zeventien miljoen exemplaren wereldwijd verkocht. Het album heeft tot nu toe drie wereldwijde hitsingles geproduceerd: Rolling in the Deep , Someone Like You en Set Fire to the Rain . 21 won Adele zes prijzen bij de Grammy Awards 2012, waaronder Album van het jaar, Lied van het jaar en Record van het jaar.

Adele studeerde in mei 2006 af aan de BRIT School in Croydon, waar ze klasgenoot was van Leona Lewis. Adele geeft de school de eer om haar talent te koesteren. Op school was ze meer geïnteresseerd in A&R en hoopte ze een carrière van anderen te lanceren. Vier maanden later publiceerde ze twee nummers over het vierde nummer van de online kunstpublicatie PlatformsMagazine.com. Ze had een demo van drie nummers opgenomen voor een klasproject en gaf die aan een vriend die het op Myspace plaatste, waar het erg succesvol werd en leidde tot een telefoontje van muzieklabel XL Recordings. Ze betwijfelde of het aanbod echt was, want de enige platenmaatschappij die ze kende was Virgin Records, en ze nam een vriendin mee naar de vergadering. Nick Huggett van XL Recordings heeft Adele aanbevolen aan manager Jonathan Dickins bij September Management en in juni 2006 werd Dickins haar officiële vertegenwoordiger. September leidde op dat moment Jamie T en dit bleek een grote attractie voor Adele, die een grote fan was van de Engelse singer-songwriter. Huggett tekende vervolgens Adele bij XL Recordings in september 2006.

Adele’s doorbraaknummer, Hometown Glory , werd uitgebracht in oktober 2007. Adele verzorgde de vocalen voor het nummer van Jack Peñate, My Yvonne, van zijn debuutalbum. Adele werd de eerste ontvanger van de BRIT Awards Critics ‘Choice en werd uitgeroepen tot de nummer één voorspelde doorbraakact van 2008 in een jaarlijkse BBC-poll van muziekcritici, Sound of 2008. Ze bracht haar tweede single Chasing Pavements uit op 14 januari 2008, twee weken voor haar debuutalbum, 19 . Chasing Pavements bereikte nummer twee op de UK Chart, bleef daar vier weken en bleef uiteindelijk 14 weken na de release in de Top 40. Het album zelf kwam op nummer één in de Britse hitlijsten terecht. The Times Encyclopedia of Modern Music noemt 19 een “essentiële” Blue Eyed Soul-opname.

In de zomer van 2015 begonnen berichten over een op handen zijnde derde album aan de oppervlakte te komen en in oktober werden de geruchten bevestigd door Adele en haar label. De eerste single van het album, “Hello”, kwam binnen op nummer één in zowel het VK als de VS en werd het eerste nummer dat in de eerste week van uitgave meer dan een miljoen downloads verkocht. 25 debuteerde wereldwijd eind november 2015. Het brak het verkooprecord van één week in de VS dat voorheen in handen was van NSYNC ‘s No Strings Attached . 25 stond tien weken bovenaan de Billboard 200 en ging naar huis met prijzen voor Album, Song en Record of the Year, evenals voor beste pop solo-optreden en popzang bij de Grammy Awards in 2017.

Heet je Adele en je hebt al vijf jaar geen plaat uitgebracht, dan ben je op het moment wanneer er een nieuwe plaat in aantocht is, weer keihard de trend. Niet zo gek natuurlijk, want van haar vorige album 25 werden zo’n slordige 22 miljoen exemplaren verkocht. Adele was vijf jaar geleden gelukkig getrouwd en moeder van een zoontje, maar in de periode dat ze van de radar verdwenen was, gebeurde er binnen haar leven wel het een en ander. De scheiding van haar nu ex-man Simon Konecki was het heftigste binnen die vijf jaar en laat dat nou de grootste inspiratiebron zijn geweest voor haar nieuwe album 30.

Opvallend aan 30 is dat Adele minder poppy klinkt dan op haar eerdere albums. I Drink Wine, Hold On en To Be Loved zijn ook weer typische (te lange) luisterliedjes die duidelijk niet gericht zijn op de radiostations. Daarmee blijkt Easy On Me een van de weinige toegankelijke liedjes die dit album in petto heeft. Adele is duidelijk nog volwassener geworden waarmee ze zichzelf cliché genoeg toch echt opnieuw heeft uitgevonden. Haar beste album is 30 niet, maar een mooie aanvulling op haar muzikale rijkdom is het zeker.