Alicia Keys

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Alicia Keys

Born: 25-1-1981 – Manhattan, New York, U.S.A.
Genre: R&B – Hip Hop
Style: Contemporary R&B

Vinyl Discography:

Year Album Title Label In House
2001 Songs In A Minor J Records Yes, go to
2003 The Diary Of Alicia Keys J Records No
2005 Unplugged J Records No
2007 As I Am J Records No
2009 The Element Of Freedom J Records No
2012 Girl On Fire RCA – Sony Music No
2016 Here RCA – Sony Music No
2020 Alicia RCA – Sony Music No

Biography:

Alicia Keys (geboren als Alicia Augello Cook) begon op vierjarige leeftijd met optreden en speelde piano op zevenjarige leeftijd, waarbij zij zich concentreerde op klassieke muziek en jazz . Op 14-jarige leeftijd begon ze met componeren, en twee jaar later studeerde ze af aan de Professional Performing Arts School in Manhattan. Keys’ composities vertoonden moderne invloeden, maar waren geworteld in de klanken van eerdere soulartiesten, waaronder Marvin Gaye en Stevie Wonder . Nadat ze de aandacht had getrokken van platenmagnaat Clive Davis, tekende ze in 1998 bij Arista Records, en toen Davis in 2000 J Records oprichtte, was ze een van de eerste artiesten die bij het nieuwe label tekende. In 2001 werd Keys “Songs in A Minor” uitgebracht, een enorm succesvol debuutalbum met een nummer één-hit met “Fallin” en dat verkocht wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren. Ze won in 2002 vijf Grammy Awards, waaronder die voor Song of The Year en Best New Artist.

Het jaar daarop bracht Keys een tweede album uit, “The Diary of Alicia Keys”. Ze nam ook een duet op met Usher genaamd “My Boo”, wat zes weken lang het nummer één nummer was in de Hot 100-hitlijst van Billboard. In 2005 versterkte Keys haar status als een van de leidende artiesten van de popmuziek door vier Grammy Awards te winnen: beste album, nummer, vrouwelijke vocale uitvoering en uitvoering door een duo of groep met zang. Datzelfde jaar nam ze op en bracht ze uit Unplugged , een album van de MTV- special waarop ze akoestische versies van eerdere hits, nieuwe nummers en covers.

In 2007 bracht Keys de “As I Am” uit, met de Grammy-winnende single “No One”. Het jaar daarop werkte ze samen met Jack White van de White Stripes op “Another Way to Die”, de eerste single op de soundtrack van de James Bond- film Quantum of Solace. “As I Am” bleef in 2008 sterke verkopen neerzetten en de single “Superwoman” leverde Keys een Grammy op voor de beste vrouwelijke R&B vocale prestaties in 2009. Later dat jaar werkte ze samen met Jay-Z op de single “Empire State of Mind”, en in december bracht ze haar vierde studioalbum uit, “The Element of Freedom”. De Grammy-winnende “Girl on Fire” (2012) bevatte een selectie gastproducenten en vocalisten, waaronder Nicki Minaj, Dr. Dre en Keys’ echtgenoot, Swizz Beatz. Het sociaal bewuste “Here” (2016) was echter minder populair. Op “Alicia” (2020), die werd uitgebracht tijdens de COVID-19-pandemie, bleef Keys actuele kwesties onderzoeken, hoewel veel van de nummers doordrongen waren van optimisme. Naast haar muziekgerelateerde activiteiten speelde Keys in verschillende films, waaronder Smokin ‘Aces (2006), The Nanny Diaries (2007), en The Secret Life of Bees (2008). Zij regiseerde een van de vijf segmenten die deel uitmaakten van de kabel-tv -film Five (2011), over vrouwen die leven met borstkanker. Keys was ook een coach (2016-18) op de televisie bij The Voice . Ze was gastheer van de Grammy Awards-ceremonie in 2019 en 2020. Haar memoires, More Myself (geschreven met Michelle Burford), werd gepubliceerd in 2020.

Alweer 4 jaar na haar laatste album Here komt Keys 20 maart 2020 met haar zevende studioalbum, getiteld ‘Alicia’. De eerste 2 singles Show me love en Time machine worden wereldwijd niet heel goed ontvangen. Haar derde single Underdog boekt meer succes en bereikt de 15e plaats in de Nederlandse Top 40. Ook staat een wereldtournee gepland die op 5 juni zal worden afgetrapt in Dublin. Ondanks dat er gedurende deze tour geen shows in Nederland zouden plaatsvinden, zal Keys optreden tijdens een virtueel Koningsdagfeest van Radio 538.

Alicia Keys heeft niet stil gezeten. In 2021 kwam het album met haar achternaam KEYS. Een megaproject met veel songs. Het album bestaat als het ware uit 2 delen: original en unlocked. Het eerste gedeelte Original is de Alicia Keys zoals we die kennen van haar eerdere muziek. Het tweede gedeelte is een meer volgeproduceert gedeelte. Dezelfde songs in een andere stijl.