Amp Fiddler

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Amp Fiddler

Born:
Genre:
Style:
1958 – Detroit, Michigan, U.S.A.
R&B – Funk / Soul
Contemporary R&B, Neo-Soul

Vinyl Discography:

Year Album Title Label In House
2003 Waltz Of A Ghetto Fly Genuine Yes, go to
2006 Afro Strut Genuine – PIAS Yes, go to
2008 Inspiration Information Strut Yes, go to
2016 Motor City Booty Midnight Riot Recordings Yes
2017 Kindred Live (with Will Sessions) Sessions Sounds Yes
2017 Amp Dog Nights Mahogani Music Yes
2018 The One (with Will Sessions & Dames Brown) Sessions Sounds Yes

Biography:

Als je naar de muziek van Joseph ‘Amp’ Fiddler luistert, pikken je oren iets anders op; authentieke funk rechtstreeks uit het hart van Detroit in een zee van beige imitaties. Maar dan speel je niet met twee van de grootste RnB-groepen die ooit zijn gemaakt (namelijk Enchantment en Parliament / Funkadelic), leer je J Dilla hoe je de MPC60 moet gebruiken en schrijf en neem je muziek op met mensen als Prince en Seal zonder te weten hoe maak heel, heel vliegende soulmuziek.

‘Die jongens die geweldige muzikanten waren, niemand anders had zoiets; alle anderen waren gewoon basic shit. Ze speelden ritmes die niemand anders speelde ‘, zegt Amp.

Voor zijn vierde studioalbum in 2017 keerde Amp Fiddler terug naar Moodymann’s Mahogani Music, een in Detroit geboren Moodymann voor ‘Amp Dog Knights’, een suite van 13 nummers A & Red en co-curator met de house & techno uitblinker. Het werd opgenomen in zijn ‘Camp Amp’ studiokelder in Detroit, nog een kans om de trillingen op te vangen van een meester die zijn instrument leerde spelen met George Clinton.

In de late jaren 80 en vroege jaren 90 werd Amp een weinig bekende maar instrumentale figuur in Detroit’s opkomst tot hiphop beroemdheid, door zijn eerste voorschot te gebruiken om een ​​Akai MPC60 te kopen en de toenmalige tiener J Dilla te leren hoe hij deze moest gebruiken. ‘Amp Dog Knights’ bevat 2 tracks die door Dilla zijn gecoproduceerd. De nummers dateren van een beroemde Zip-schijf die van hem is gestolen en door Amp is teruggevonden. Dilla schonk hem vervolgens de beats die hij kon gebruiken om hem te bedanken voor zijn mentorschap.

In 2018 bracht Amp ‘The One’ uit met funk band Will Sessions en vocalist trio Dames Brown, een plaat die perfect de bijna onnavolgbare groove van de beginjaren van Amp’s carrière vastlegde.

‘Een zekere mate van cynisme is gezond als het gaat om artiesten die proberen oude vibraties te recreëren met dit niveau van specificiteit, maar iedereen die hier betrokken is, komt over als een echte veteraan – of in ieder geval de spirituele nakomeling – van een groovier tijdperk.

Na een pauze te hebben genomen van de muziek tot het begin van de jaren 2000 na een immense persoonlijke tragedie in zijn familie, waaronder de dood van zijn zoon, is Amp blijven innoveren, beïnvloeden en opvoeden met zijn muziek over de hele wereld. Met een van de meest indrukwekkende lijsten met bijdragers en producentencredits in de game, is het doel van Amp nu om de muziek in nieuwe richtingen te blijven sturen – en niemand doet het beter.