Bill Withers

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Bill Withers

Born:
Genre:
Style:
1938 – Slab Fork, West Virginia, U.S.A. – 2020 Ϯ
Funk / Soul
Soul

Vinyl Discography:

Year Album Title Label In House
1971 Just As I Am Sussex Records Yes, go to
1972 Still Bill Sussex Records Yes, go to
1973 Bill Withers Live At Carnegie Hall Sussex Records Yes
1974 +’Justments Sussex Records Yes
1975 Making Music Colombia Records Yes
1976 Naked & Warm Colombia Records Yes
1977 Menagerie Colombia Records Yes
1978 ‘Bout You Colombia Records Yes
1981 Bill Withers’ Greatest Hits Colombia Records Yes
1985 Watching You Watching Me Colombia Records Yes

Biography:

Zijn liedjes spreken voor zich. Mary J. Blige’s versie van “Lean on Me” weergalmde in het Lincoln Memorial in Washington DC tijdens de “We Are One” pre-inaugurele festiviteiten voor president Barack Obama, net zoals Withers’ woorden op dezelfde manier president Bill Clinton hadden geëerd. “Ain’t No Sunshine” vormde het decor voor een veelbesproken aflevering in de hitserie Scandal in 2013. Commercieel gebruik, waaronder de Amazon Prime-campagne met “Lovely Day”, stemt de muziek af op nieuwe markten. Alternatieve rockgroep Alt-J brengt een nieuwe interpretatie naar “Lovely Day”, terwijl Justin Timberlake een mash-up van het nummer uitvoert tijdens de Oscars in 2018; Willie Nelson en Mavis Staples’ duet van “Grandma’s Hands” is een opvallende vertolking van zijn laatste release To All The Girls; en bij de onthulling van het Bill Russell Legacy Project in Boston, wordt een nieuw geschreven nummer ‘I Am My Father’s Son’ uitgevoerd door Johnny Mathis.

Oorsprong

Slab Fork, West Virginia, een stad met ongeveer 200 inwoners, was Bill’s geboorteplaats. Als jongste van zes kinderen groeide hij op in het nabijgelegen Beckley, in een mijnbouwland. Withers ‘vader, een mijnwerker, stierf toen Withers 13 was. Op 17-jarige leeftijd was Bill’s ticket voor de marine.

Withers arriveerde in 1967 in Los Angeles. Zijn zelf gefinancierde demo’s waarop Watts 103rd Street Band-lid Ray Jackson als arrangeur en toetsenist diende, brachten Jackson ertoe hem voor te stellen aan Forrest Hamilton. Hamilton stelde Withers vervolgens voor aan Clarence Avant van Sussex Records, die Booker T. Jones aantikte om Bill’s debuutalbum te produceren. Dit resulteerde in het album Just As I Am met het Grammy winnende “Ain’t No Sunshine” en het alom  geliefde “Grandma’s Hands”. De pragmatische Withers – die nu zijn vaste baan bij een vliegtuigmaatschappij kon verlaten – verzamelde vervolgens de overgebleven leden van de Watts 103rd Street Band voor Amerikaanse en internationale tours.

Het tweede album, Still Bill, geprezen als “a stone-soul masterpiece” door het tijdschrift Rolling Stone, leverde de aankomende evergreens “Lean on Me” en “Use Me” op. Bill Withers Live at Carnegie Hall volgde. Na de release van + ‘Justments in 1974 verbrak Withers de banden met Sussex om te tekenen bij Columbia (die vervolgens zijn back catalog opnieuw uitbracht). 1975’s Making Music, Making Friends toonde meer klassiekers, ‘Hello Like Before’ en ‘Make Love to Your Mind’. 1976’s Naked & Warm, met het idyllische liefdeslied voor zijn geadopteerde huis, “City of the Angels”. Menagerie uit 1977, met de veelbesproken “Lovely Day” en 1979’s ‘Bout Love, en de single “Don’t It Make It Better”, een top 30 R & B-single, zette de reeks top-hitlijsten voort.

“Just the Two of Us” met Grover Washington, Jr. was een hoogtepunt in mijn carrière, met vier Grammy-nominaties en Withers die de prijs voor Beste R&B-nummer in ontvangst nam. “Soul Shadows” met The Crusaders markeerde een bijkomend samenwerkingsproject van die periode en “In The Name Of Love” met Ralph MacDonald ontving in 1984 een Grammy-nominatie voor vocale prestaties. 1985 markeerde Withers ‘laatste project voor Columbia met Watching You, Watching Me en de R&B-hitlijst “Oh Yeah.”

‘Ik kan niet terug naar mijn verleden; Ik heb een plek nodig om te groeien “
-” City of the Angels “

Bill’s bevrijding uit Columbia luidde een nieuwe cyclus in: een remix uit 1988 van “Lovely Day (Sunshine Mix)” haalde nummer 4 in de Britse hitlijsten en Bill trad op in de belangrijkste Britse hitlijstenhow, Top of the Pops . Ook dat jaar ontving Bill zijn derde Grammy (en negende nominatie) voor Club Nouveau’s interpretatie van “Lean on Me”.

Covers

Een allesomvattende selectie van artiesten waaronder Barbra Streisand, Michael Jackson, Liza Minnelli, Aretha Franklin, Tom Jones, Maroon 5, Linda Ronstadt, Paul McCartney, Sting, Joe Cocker, Johnny Mathis, Mick Jagger, Boney James, Al Jarreau, Morrisey, Nancy Wilson, Jimmy Buffett, Diana Ross, Shirley Bassey en Willie Nelson hebben de liedjes van Bill gecoverd. Daarnaast hebben samples gebruikt door hitmakers als Jay-Z, Akon, Kayne West, Tupac Shakur, Fatboy Slim, DMX en BlackStreet ontelbare hiphophits mogelijk gemaakt.

Speelfilms zoals Looking for Mr. Goodbar (met Bill’s opname van “She’s Lonely”), Jerry Maguire , Jackie Brown , Notting Hill , The Bodyguard , American Beauty , Austin Powers 2: The Spy Who Shagged Me , The Heat , Girls Trip en The Secret Life of Pets heeft Withers ‘liedjes gebruikt voor een dramatisch effect. Op netwerk- en kabeltelevisie zaten de nummers in shows als Ellen Degeneres , Scandal , Dancing With The Stars , American Idol , CSI , BULLSnowfall , The Simpsons en The Prodigal Son .

Onderscheidingen

Bill Withers werd in 2005 opgenomen in de Songwriters Hall of Fame en werd in 2006 door de American Society of Composers, Authors and Publishers geëerd met de Society’s Rhythm and Soul Heritage Award, uitgereikt aan ASCAP-leden die een grote invloed hebben gehad op de erfenis van Rhythm en soulmuziek. Extra onderscheidingen zijn onder meer meerdere Million-aires-citaten van Broadcast Music Incorporated (BMI); een Soul Train Hall of Fame-prijs; twee NAACP Image-prijzen, opname in de West Virginia Music Hall of Fame en een Clio-prijs. In 2007 werd “Lean On Me” opgenomen in de Grammy Hall of Fame. Withers werd opgenomen in de Class of the Rock & Roll Hall of Fame 2015 door Stevie Wonder, John Legend die zijn liedjes uitvoerde, en ontving in 2017 de prestigieuze internationale prijs van de Ivor Novello Awards in Engeland.

Hoe klinkend deze eer ook mag zijn, ze worden overschaduwd door de welsprekendheid van de geest die de liederen kenmerkt. Terwijl hij de voorkeur geeft aan een leven ver verwijderd van de hype en de heisa, zijn in het collectieve bewustzijn van populaire muziek het geluid en de liedjes van Bill Withers altijd aanwezig. 49 jaar na zijn debuut echoën de nummers van Bill Withers als levendige toetsstenen in de Amerikaanse muzikale ervaring.

“Ik schrijf en zing over alles wat ik kan begrijpen en voelen. Ik voel dat het gezonder is om door een raam naar de wereld te kijken dan door een spiegel. Anders zie je alleen jezelf en wat er achter je is. ” – BW