Bob James

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Bob James

Born:
Genre:
Style:
1939 – in Marshall, Missouri, U.S.A.
Jazz
Fusion, Jazz-Funk, Contemporary Jazz

Vinyl Discography:

Year Album Title Label In House
1963 Bold Conceptions (Bob James Trio) Mercury No
1965 Explosions (Bob James Trio) ESP Disk No
1974 One CTI Records Yes, go to
1975 Two CTI Records Yes
1976 Three (with Grover Washington, Jr.) CTI Records Yes
1977 BJ4 CTI Records Yes
1977 Heads Tappan Zee Records Yes
1978 Stereo Laboratory Vol. 38 (Japanese) CTI Records Yes
1978 Touchdown Tappan Zee Records Yes, go to
1979 One On One (with Earl Klugh) Tappan Zee Records Yes
1980 Lucky Seven Tappan Zee Records Yes
1980 H Tappan Zee Records Yes
1981 All Around Town Tappan Zee Records Yes
1981 Sign Of The Times Tappan Zee Records Yes
1982 Hands Down Tappan Zee Records Yes
1982 Two Of A Kind (with Earl Klugh) Capitol Records Yes
1983 Foxie Tappan Zee Records Yes
1983 The Genie: Themes & Variations From The TV Series “Taxi” Tappan Zee Records Yes
1984 The Swan Tappan Zee Records Yes
1984 12 Tappan Zee Records Yes
1986 Double Vision (with David Sanborn) Warner Bros. Records Yes
1986 Obsession Warner Bros. Records Yes
1987 Nightwind (with Herbie Hancock & Mike Lawrence) Optimism Incorporated Yes
1988 Ivory Coast Warner Bros. Records No
1990 Grand Piano Canyon Warner Bros. Records No
1991 Fourplay (with Fourplay) Warner Bros. Records No
2013 Quartette Humaine (with David Sandborn) Okeh No
2018 Expresso (Bob James Trio) Evosound Yes
2020 On Vaction (with Till Bronner) Masterworks Yes
2020 Once Upon A Time: The Lost 1965 New York Studio Sessions Resonance Records Yes

Biography:

James werd geboren op 25 december 1939, Marshall, Missouri, USA. Hij speelde al piano op vierjarige leeftijd en gehaalde uiteindelijk zijn Master of Art in compositie aan de Universiteit van Michigan in 1962. Hij werkte samen met zangeres Sarah Vaughan als dirigent en begeleider tot 1968.

In 1973 stelde Quincy Jones hem voor aan Creed Taylor, die op dat moment CTI Records aan het oprichten was. James werd zijn arrangeur en producer en werkte aan albums van Dionne Warwick, Roberta Flack, Eric Gale, Grover Washington Jr. en Quincy Jones. Tevens produceerde hij hier vier solo albums. In 1976 verhuisde hij naar CBS Records als directeur van Progressive A&R afdeling en werkte samen met muzikanten zo divers als Joanne Brackeen en Mongo Santamaria.

In 1986 werkte James met saxofonist David Sanborn op Double Vision die meer dan een miljoen keer is verkocht. James heeft ook voor musical shows voor Broadway geschreven en voor verschillende films waaronder ‘The Selling of the President’ en ‘Serpico’. De tv-serie Taxi gebruikt ‘Angela’ uit 1978’s Touchdown als thema.

Het was in 1990, tijdens het opnemen van zijn Grand Piano Canyon album dat Bob herenigd werd met met zijn oude vriend en drummer Harvey Mason Jr. en werkte voor de eerste keer samen met Lee Ritenour op gitaar en Nathan East op bas. De sessies voor dit project was het ontstaan van de groep, Fourplay. Hun eerste album werd opgenomen en uitgebracht in 1991 en velen zouden volgen.

Een persoonlijk en professioneel hoogtepunt was de samenwerking met zijn dochter, Hilary, op hun Flesh & Blood album. Zij schreven samen voor dit project en toerde langs 15 steden van de Verenigde Staten met akoestische zang en piano duetten. Bob bleef albums opnemen met Earl Klugh, (Cool) en Kirk Whalum (Joined At the Hip) beide genomineerd voor Grammy’s. Zijn solocarrière zette hij voort in de jaren 90 met Restless, Playin ‘Hooky en Joy Ride, een ander Grammy Award genomineerde.

Terwijl optredend bij de Blue Note in New York, in februari 2003, nam Bob samen met Billy Kilson, James Genus en Ken Freeman een trio album op. Bob’s idee was een persoonlijk project, een eerbetoon aan de pianisten die hem inspireerde. De traks waren oorspronkelijk opgenomen door Ahmad Jamal, Duke Ellington, Bill Evans, Oscar Peterson en anderen. Het trio debuteerde bij een zeer enthousiast en dankbaar publiek in het Londen’s Jazz Café november 2003. De cd, Take It From the Top, werd uitgebracht in Japan op JVC en in de VS en Canada op Koch Records.

Een nieuw Fourplay CD, Journey, werd uitgebracht in 2004 en de groep toerde door de Verenigde Staten en Japan voor een groot deel van het jaar. Een langverwachte reis naar Zuid-Afrika nam de groep in november 2005 naar Johannesburg, Kaapstad en Durban. Hun laatste optreden van het jaar was in Bangkok Jazz Festival in Thailand. Dit evenement kenmerkte de wereldpremière van het live optreden van Bob’s laatste opname project, ‘The Angels of Shanghai.’ Bob bracht vele maanden in het Verre Oosten door voor de productie van dit nieuwe project. Een echte ‘East meets West’ project. Vijf studenten van het Shanghai Conservatory of Music speelde op oude Chinese instrumenten samen met James Genus en Nathan East op bas, Harvey Mason op drums en natuurlijk, Bob James op keyboards. Dit project is uitgebracht in zowel Korea als Japan en de musici debuteerde tijdens een live-optreden op het Bangkok Jazz Festival in december 2005. De groep heeft onlangs een tour van Korea en Japan afgerond. Een tour in de Verenigde Staten vond in 2007 plaats.

Bob’s nieuwste solo project, Urban Flamingo, werd uitgebracht in de Verenigde Staten en Canada, in februari 2006 weer bij Koch Records. Deze features de uit Detroit afkomstige band van Al Turner op bas, Ron Otis op drums, Perry Hughes en Wayne Gerard op gitaar en, natuurlijk, David McMurray op sax. Deze jongens hebben genoeg tijd gehad om de muziek repeteren – ze hebben de Verenigde Staten het afgelopen jaar getoerd langs de oostkust, de westkust en een paar plaatsen tussenin!

Op 7 april 2006, werd Bob bekroond met de George Benson Lifetime Achievement Award van de Canadese Smooth Jazz Awards. De uitreiking werd gedaan in Toronto door zijn oude vriend en muzikale collega, Alexander Zonjic. In 2008, James en zijn goede vriend, de Tony Award winnende Broadway regisseur Jack O’Brien, ontvingen zij de International Achievement Award van de staat Michigan.
Het jaar 2010 zag de release van de 12de Fourplay album, ‘ Let’s Touch The Sky’ , wat leidde tot een wereld tournee, met als hoogtepunt een onvergetelijke samenwerking met de New Japan Philharmonic in Tokyo in december. Fourplay werd uitgeroepen tot beste groep van het jaar op de American Smooth Jazz Awards. In september 2011, kreeg James de Oasis Contemporary Jazz Award voor band van het jaar. Hij werd ook gehuldigd in zijn woonplaats van Marshall, met de inaugurele ‘Bob James Jazz Festival’.

In 2013, ‘Quartette Humaine’ werd uitgebracht. Dit was de eerste creatieve samenwerking tussen toetsenist en componist Bob James en altsaxofonist David Sanborn, na hun miljoen verkochtte, Grammy-winnende album ‘Double Vision’, 20 jaar geleden. Het jaar 2015 zag de release van James ‘eerste live album ‘ Live At The Milliken Auditorium ‘, die werd opgenomen op een magische nacht in zijn woonplaats Traverse City, Michigan. In hetzelfde jaar bracht ook de eerste release van James en Nathan East, ‘The New Cool’ , een meesterlijke kunstwerk die echt de essentie van het Cool herdefinieert. Nog steeds niet klaar, James en Fourplay kwamen samen voor de release van het album, ‘With Silver’ ten ere van het 25-jarig bestaan van de groep.