Gregory Porter

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Gregory Porter

Born:
Genre:
Style:
1971 – Sacramento, California, U.S.A.
Jazz
Contemporary Jazz

Vinyl Discography:

Year Album Title Label In House
2010 Water Motéma Yes, go to
2012 Be Good Motéma Yes, go to
2013 Liquid Spirit Blue Note Yes, go to
2014 Issues Of Life (Features And Remixes) Membran Yes, go to
2016 Take Me to the Alley Blue Note Yes, go to
2017 Nat King Cole & Me Blue Note Yes, go to
2020 All Rise Blue Note Yes

Biography:

Gregory Porter ontdekt de muziek van Nat King Cole door zijn moeder. Als hij op vijfjarige leeftijd een eigen liedje opneemt, roept zijn moeder het uit “Boy, you sound like Nat King Cole.” vanaf dat moment wil Gregory alles weten over deze zanger. Hij begint met het luisteren van alle platen die zijn moeder in de kast heeft staan. Porter leert ervan, maar ontwikkelt een eigen stijl dat gaat van soul, gospel, jazz, soul, funk en R&B. Op latere leeftijd organiseert Porter een hommage aan de muziek van Nat King Cole. Tijdens het optreden vertelt Porter hoe Nat King Cole in zijn leven is gekomen. Na zijn middelbare school kreeg hij een sportbeurs als American footballspeler aan de San Diego State University. Door een schouderblessure kwam er een einde aan zijn topsportambities. Hij ging zingen in lokale jazzclubs en kwam zo in contact met Kamau Kenyatta, die zijn mentor werd op muzikaal gebied.

Naast zijn volle en gepolijste stem en voorkomende en vriendelijke overkomende uitstraling tijdens zijn optredens is Porter ook bekend geworden om zijn onafscheidelijke hoofddeksel, dat alleen zijn gezicht onafgedekt houdt.

Porter heeft in de musicals It Ain’t Nothin’ but the Blues en The Civil War gespeeld en gezongen. Ook is hij te zien geweest in de tv show van David Letterman, The Rosie O’Donnell Show en The Today Show. In 2006 treedt Porter op samen met Wynton Marsalis en de Lincoln Center Jazz Orchestra. Maar Nat King Cole blijft als een rode draad door zijn leven lopen. Samen met de fluitist Hubert Laws neemt hij Cole’s hit Smile op voor Lawas’ album Remembers the Unforgettable Nat King Cole. Met Ronnie en Debra Laws zingt hij het lied Journey. Porter gaat nog meer samenwerkingen aan, maar heeft ook soloprojecten. In 2010 verscheen zijn eerste album Water, geproduceerd door Kenyatta en brak hij door naar een internationaal publiek. Hij ontvangt een Grammy nominatie voor dit album, als “Best Jazz Vocal Album”.

In 2012 brengt hij zijn tweede album Be Good uit. Het album bereikt de tiende plek in de Nederlandse albumlijst. In 2013 verschijnt zijn eerste album bij het fameuze Blue Note Records: Liquid Spirit. Bijzonder is dat Porter de vrije hand kreeg in zijn muziek-keuze en de musici voor dit album. Het album haalt de zesde plek in de Nederlandse albumlijst. De Duitse dj Claptone maakt een remix van de titeltrack die in het voorjaar van 2015 snel populair wordt. Later dat jaar maakt hij, samen met het Britse duo Disclosure, de track Holding On.