Osibisa

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Osibisa

Born:
Genre:
Style:
1969 – London, United Kingdom
Funk / Soul
Funk, Afrobeat

Vinyl Discography:

Year Album Title Label In House
1971 Osibisa MC Records Yes, go to
1971 Woyaya MC Records Yes
1972 Heads MC Records No
1973 Happy Children Warner Bros. Records Yes
1973 Super Fly T.N.T. (OST) Buddah Records No
1974 Osibirock Warner Bros. Records No
1975 Welcome Home Island Records Yes
1976 Ojah Awake Bronze No
1977 Black Magic Night: Live at the Royal Festival Hall Bronze No
1980 Mystic Energy Bronze No
1980 Celebration Celluloid No
1981 Osibisa Like’s Live Mulkti-Sound No
1983 Osibisa Unleashed Magnet No
1984 Live at The Marquee Celluloid No
1989 Movements In-akustik No
2020 Black Magic Night Trading Places No

Biography:

Opgericht In Londen (1969) door drie Ghanezen en drie Caribische muzikanten, speelde Osibisa een centrale rol bij de ontwikkeling van een bewustwording van de Afrikaanse muziek onder het Europese en Noord-Amerikaanse publiek in de jaren 70.

De Ghanese founders van Osibisa, Teddy Osei (saxaphone), Sol Amarfio (drums) en Mac Tontah, Teddy’s broer (trompet),  waren ervaren leden van highlife Accra scène (vermenging van Afrikaans en Westerse muziek) voordat ze naar Londen verhuisde om aan te treden op het wereldtoneel. Osel en Amaflio speelde in de ‘Star Gazers’, een top Ghanese highlife-band, vóór de oprichting van ‘the Comets’, die een grote West-Afrikaanse hit scoorde met hun 1958 single ‘Pete, Pete’.

Tontoh was ook een lid van ‘the Comets’, voordat hij met  ‘Uhuru Dance Band’, één van de eerste bands was die elementen van jazz in Ghanese highlife bracht. De andere founders van Osibisa waren Spartacus R (Grenada; bassist), Robert Bailey ( Trinidad; toetsenborden), Wendel Richardson (Antigua, gitaar) & Lasisi Amao (Nigeria; percussionist & tenor sax).

Teddy Osei verhuisde in 1962 naar Londen waar hij uiteindelijk een beurs kreeg van de Ghanese overheid om muziek te studeren. In 1964 vormde hij ‘Cat’s Paw’, een vroege blauwdruk voor Osibisa dat highlife mengde met rock en soul. In 1969, voelde hij de behoefte aan om meer gelauwerde Afrikaanse musici in de line-up te betrekken, haalde hij Tontoh en Amarflo over om hem te vergezellen in Londen en Osibisa werd geboren.

De band bleek meteen een succes te zijn, met de single ‘Music for Gong Gong’ had de band een aanzienlijke hit in 1971 (drie andere singles later maakte de Britse Top 10: ‘ Sunshine Day; ‘Dans de Body Music’ en ‘Koffie Song’). Osibisa het debuutalbum bevatte ‘nmusic’ waarvan de rock referenties met name te horen waren in de gitaarsolo’s, gecombineerd met levendige Afrikaanse cross-over ritmes. De ware kracht van de band werd alleen op het podium zichtbaar met de Afrikaanse dorp scenario’s en een beheersing van ritme en melodie.

Woyaya bereikte nummer 11 in de UK en Art Garfunkel coverde het nummer later

Tijdens de late 70 ‘s brachten ze een groot deel van hun tijd door op wereldtournees, speelden voor groot publiek name in Japan, India, Australië en Afrika. Ze werden toen vergezeld door de Ghanese percussionist Darko Adams ‘Potato’ (overleden januari 1995, Accro, Ghana).

In 1980 Osibisa performed a special concert at the Zimbabwean indipendence celebrations. By this time, however, Osibisa’s star was in decline, in commercial terms, in Europe and America. The band continued touring and releasing records, but to steadily diminishing audiences. Business problems followed.

In 1980 gaf Osibisa een speciaal concert ter viering van de  Zimbabwaanse onafhankelijkheid. Tegen die tijd echter was de ster van Osibisa, commercieel gezien, in verval in Europa en Amerika. De band bleef toeren en uitgeven van albums, maar het publiek nam gestaagd af. Bedrijfsproblemen gevolgde.

Na aanvankelijk ondertekening bij MCA Records, veranderde Osibisa labels meermaals, eindigend bij Bronz Records.

Hun bewegingen weerspiegelde hun groeiende frustratie met Britse bedrijfsleven, elk label op zijn beurt probeerde hun te overtuigen om hun muziek aan te passen aan de disco stijl. Osibisa waren bereid om enige concessies te doen maar slechts tot aan een bepaald punt.

In de mid-80 is, richtte de groep hun aandacht op de toestand van de muziekbusiness in Ghana, planning een studio en theatercomplex, en om te helpen bij de bevordering van jonge artiesten van de Highlife scene. In 1984 vormde Tontoh een Londense band om drie bezoekende Ghanese muzikanten-A.B. Crentsll, Eric Agyeman en Thomas Frempong te ondersteunen. Een album ‘Highlife Stars’ volgde op de eigen Osibisa Flying Elephant label.

Osibisa gaf af en toe reünie concerten voordat Teddy Osel een nieuwe line-up samen stelde voor 1996 Monsore Sequel Records en opnieuw veel van hun vroegere catalogus uitgegaven in 1999, waaruit blijkt hoe goed de band was en hoe ongelooflijk vers hun muziek vandaag nog klinkt.

In tegenstelling tot algemeen geloof is deze legendarische band nog steeds actief en neemt nog steeds op. Hun nieuwste release ‘AKA KAKRA’ is een absolute triomf hun bekende rock getint cross-over ritmes gemengd met grote geïmproviseerde jazz invloeden.

Band:

  • Teddy Osei – Saxophone, Flute, African Drums, Vocals
  • Wendell Richardson – Lead Guitar, Vocals
  • Robert Bailey – Organ, Piano, Timbales
  • Loughty Lasisi Amao – Saxophone, Congas
  • Mac Tontoh – Trumpet, Flugelhorn, Cabasa
  • Spartacus R – Bass, Percussion
  • Sol Amarfio – Drums