Simon & Garfunkel

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Simon & Garfunkel

Born:
Genre:
Style:
1956 – Queens, New York City, U.S.A.
Rock, Pop, Folk, World, & Country
Folk Rock, Pop Rock

Vinyl Discography:

Year Album Title Label In House
1964 Wednesday Morning, 3 A.M. Columbia No
1966 Sounds of Silence Columbia Yes, go to
1966 Parsley, Sage, Rosemary and Thyme Columbia Yes
1968 Bookends Columbia No
1968 The Graduate Columbia No
1970 Bridge over Troubled Water CBS Yes
1970 Simon And Garfunkel’s Greatest Hits Columbia Yes
1982 The Concert in Central Park Warner Bros. Records No

Biography:

Als middelbare scholier trad Paul Simon samen met zijn klasgenoot Art Garfunkel op onder de naam Tom & Jerry. In 1957 haalden ze zowaar de Top 50 met Hey Schoolgirl, om kort daarna te merken dat de muziekwereld keihard was: binnen een jaar was het duo vergeten. Na dit echec ging Paul naar de universiteit, waar hij in aanraking kwam met de folk van Joan Baez en Bob Dylan. Hij schreef een nieuw repertoire in die stijl en trad zelfs enkele malen op met zijn oude maatje. Maar in het chique restaurant waar ze optraden, had niemand oren naar hun nieuwe, kritische liedjes. Toen de net afgestudeerde Simon de kans kreeg om naar Europa te gaan, greep hij die met beide handen aan. Groot was dan ook zijn verbazing toen hij bij terugkomst een uitnodiging vond voor een auditie bij CBS.

simon-garfunkel-railwaystation

Enkele maanden later, in oktober 1964, lag het Simon & Garfunkel-debuut Wednesday Morning 3 A.M. in de winkel. Een brave folkplaat zoals er die maanden velen verschenen. De plaat flopte en Simon vertrok opnieuw naar Londen, waar hij intussen vrienden had die optredens voor hem regelden en zelfs een contract voor een soloplaat. Ondertussen deed CBS prima zaken met het nieuwe album van Dylan, waarop hij zich door een gitaarband liet begeleiden. Een actieve labelmanager liep door de catalogus heen en stuitte op The Sound Of Silence, van het geflopte Simon & Garfunkel-album. Hij liet er een begeleiding onder spelen en bracht het plaatje uit. Terwijl Simon nog steeds door Europa zwierf, steeg het nummer naar de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade. Toen hij voor het eerst de nieuwe versie hoorde, keerde zijn maag om. Maar uiteindelijk wende hij eraan en ging ermee akkoord dat een aantal songs van zijn akoestische soloplaat en het oude S&G-album eveneens van begeleiding werden voorzien voor een album dat natuurlijk The Sound Of Silence zou gaan heten.

De succesact Simon & Garfunkel was geboren. Met hun zoetgevooisde stemmen en melodieuze liedjes boorde het duo een groot publiek aan: mensen die wel van pop hielden maar beatmuziek te hard vonden en folk te politiek. Met Homeward Bound, I Am A Rock, Scarborough Fair en Mrs. Robinson scoorden ze grote hits. Ook artistiek ging het jasje steeds beter passen. De albums Parsley, Sage, Rosemary And Thyme en Bookends waren prima platen, met diverse albumtracks die een eigen leven zijn gaan leiden, zoals The 59th Street Bridge Song (Feeling Groovy), For Emily Whenever I Find Her en A Hazy Shade Of Winter. Het succes mondde uit in een van de meest succesvolle albums uit de popmuziek, Bridge Over Troubled Water (1970). Binnen de kortste keren stond het titelnummer overal ter wereld nummer 1. Daarna was het alsof de jackpot werd uitbetaald: The Boxer, Cecilia en El Condor Pasa werden ook grote hits en het album, waarvan elke track nog steeds klinkt als een classic, ging maar liefst 38 miljoen keer over de toonbank.

De breuk tussen Simon & Garfunkel bleek echter niet meer te dichten. Paul Simon: ‘Het was vooral het toeren dat me steeds meer ging tegenstaan. We hadden een bijzonder type groupies: meisjes die niet zozeer met ons wilden slapen, maar ons hun gedichten wilden voorlezen. Ik was er inderdaad het type niet naar om zo’n meisje zomaar mijn slaapkamer in te slepen. Maar zin om al die gedichten aan te horen had ik ook niet.’ De geruchten over eventuele reünies van Simon & Garfunkel waren niet van de lucht. In 1975 bleek de ergste kou uit de lucht toen ze samen de single My Little Town opnamen. In 1981 traden ze voor het eerst weer samen op, in Central Park in New York. Het evenement trok een half miljoen belangstellenden en er volgde een tournee. Het livealbum The Concert In Central Park werd even klassiek als de studioplaten en is terecht in deze overzichtsbox opgenomen. De zes schijfjes in The Collection zijn identiek aan de heruitgaven uit 2001, voorzien van een aantal bonustracks en opnieuw gemasterd. Samen getoerd hebben ze sindsdien nog wel eens. Een nieuw studioalbum hebben ze wijselijk niet meer gepland. Het oeuvre van Simon & Garfunkel is klaar.