St. Germain

Het Bejaarde Plaatjes Huis

St. Germain

Born: 10-04-1969 – Saint-Germain-en-Laye, France
Genre: Electronic
Style: Downtempo, Deep House

Vinyl Discography:

Year Album Title Label In House
1995 Boulevard (The Complete Series) F Communications Yes, go to
1999 From Detroit To St Germain F Communications Yes
2000 Tourist Blue Note Yes, go to
2003 Soel – Memento  Warner Music No
2015 St Germain Warner Music Yes
2021 Tourist Travel Versions Warner Music Yes

Biography:

Ludovic Navarre maakte op vijftienjarige leeftijd, na een ongeval,  een einde aan zijn sportieve ambities in het zeilen en windsurfen. Daarna wijdde hij zich aan muziek en in het bijzonder aan computercompositie . Gepassioneerd door elektronische muziek , zoals Detroit techno en electro , is hij ook geïnteresseerd in soul , jazz en hiphop . St Germain naast DJ Roger Sanchez, Little Louie Vega, Kenny “Dope” Gonzalez, enz .

Hij begon een carrière als DJ in Parijse clubs en richtte zich vervolgens op het componeren met zijn vriend Guy Rabiller, in hun thuisstudio in Chatou . Ze tekenden bij een jong label dat erg geïnteresseerd was in elektronische muziek: Atom, en vervolgens bij het Fnac. Hij debuteerde in 1995 met ‘Boulevard (The Complete Series)’. Het was een album met nieuwe houseklanken gekoppeld aan traditionele jazz en blues dat een van de steunpilaren van de Franse housescene werd. In 1999 bracht hij From Detroit to St Germain’ uit , een album-compilatie van zijn EP’s, gepubliceerd onder verschillende pseudoniemen.

in 2000 publiceerde hij zijn grootste succes, Tourist, bij Blue Note Records waarvoor de tracks werden geschreven, geproduceerd en gemixt door St. Germain zelf. Voor deze plaat rekruteerde de Franse producer zes muzikanten om mee te spelen op zijn gesyncopeerde en AllMusic omschreef het als “een uitstekende stap in de richting van de perfecte mix van jazz en elektronisch”. “Rose Rouge”, het eerste nummer van het album dat de buitengewone stem van Marlena Shaw samplede, werd door The Rolling Stones gekozen als hun pre-show tune.

Dankzij het ongelooflijke succes van Tourist begon St. Germain aan een twee jaar durende tournee, aan het einde waarvan de artiest een pauze nam van het opnemen, verklarend aan The Independent: “Ik moest een pauze nemen van muziek. Ik realiseerde me dat ik niet iets bekends wilde maken als Tourist”.

Pas in 2015 kwam hij weer onder de aandacht met het gelijknamige ‘St. Germain’. Het album was het product van een lange reis door Nigeria, Ghana en Mali waarbij St. Germain in contact kwam met traditionele Afrikaanse instrumenten, zoals de n’goni en de kora, die hij dankzij lokale muzikanten besloot te verwerken in het elegante en verfijnde geluid van de platen.

In 2021 selecteerde hij voor de 26e verjaardag van Tourist iconische DJ’s als JoVonn en Ron Trent om hun favoriete tracks van het album opnieuw te arrangeren, waarbij hij voor zichzelf “So Flute” koos die hij opnieuw uitbrengt in amapian key (een stijl van house muziek uit Zuid-Afrika). Deze nieuwe versie van de plaat kreeg de titel ‘Tourist 20th Anniversary Travel Versions’ en omvatte alle muzikale invloeden die in de eerste twintig jaar van de jaren 2000 zijn ontstaan en ontwikkeld en die St. Germain en zijn gasten hebben gekruist tijdens hun muziekreizen over de hele wereld.