A Tast of Honey

Het Bejaarde Plaatjes Huis

A Tast of Honey

Zanger / bassist / gitarist / songwriter Janice Marie Johnson, was een van de oprichters van A Taste of Honey. Ze zong als leadzangeres de meer dan een miljoen verkochte hit “Boogie Oogie Oogie” en een cover van Kyu Sakamoto ‘s 1963 gold hit “Sukiyaki.” De groep won de 1978 een Grammy voor Best New Artist. De nummer een R&B hit “Boogie Oogie Oogie” werd gebruikt in een nationale tv-advertentiecampagne van de fastfoodketen Burger King in de zomer van 1999. Het nummer is ook gesampled door hip-hop en rap groepen als MC Lyte , Mac 10, en anderen. Capitol Records bracht in 1984 het debut album ‘Taste of Honey’uit. En als een onderdeel van hun Double Shot-serie (twee albums op 1 CD) werd het debuutalbum van de groep opgenomen, A Taste of Honey (voorzien van een 12 “remix van ‘Boogie Oogie Oogie”) en Twice As Sweet (inclusief “Sukiyaki” ) in januari 2000 nogmaals uitgebracht.

Wonende in Los Angeles begon Janice, wiens vader een muzikant was, als klein kind muziek te spelen. Al opgroeiend, zong Janice in verschillende LA-area jazzclubs, onder anderen in het voorprogramma van Miles Davis. Tijdens haar universiteit studie begon ze de bas te bespelen. In 1971, ontmoette Janice toetsenist Percy Kibble tijdens een audities voor een vakantie cruise optreden van de Princess Cruises, en de twee richtte een band op met behulp van de titel van een van hun favoriete nummers, ‘A Taste of Honey’. Met het toevoegen van gitarist Hazel Payne en drummer Donald Johnson , begonnen ze te spelen in Southern California bars en op militaire basissen in de VS en het buitenland.

Na een ontmoeting met de producenten Fonce Mizell (voorheen van de Motown songwriting/arrangeren/produceren collectief ‘The Corporation’ die hits gehad had met de Jackson 5’s “I Want You Back’, ‘ABC’ en ‘The Love You Save”) en zijn broer Larry Mizell die succes had met LTD ( “Love Ballad”), werd de groep getekend bij Capitol Records door Larkin Arnold.

A Taste of Honey

Tijdens een optreden voor een starend, apathisch publiek op de luchtmachtbasis in San Bernardino, Californië, Janice geïmproviseerde deze teksten: “If you’re thinking that you’re too cool to boogie”, “we’ve got news for you”, “everyone here tonight must boogie” en “you are no exception to the rule.”

De beruchte bas-solo intro op “Boogie Oogie Oogie” kwam tot stand tijdens een warming-up voor een opnamesessie niet van bewust dat ze werd opgenomen. De single “Boogie Oogie Oogie” verkocht meer dan twee miljoen exemplaren, en prijkte op de R&B Billboard charts op nummer één gedurende drie weken in de herfst van 1978. Na het enorme succes van ‘Boogie Oogie Oogie” verafschuwde Janice dat de groep wordt aangeduid als een “disco groep,” maar dat zou later zou veranderen. De follow-up single, de slinky funky “Do It Good” ging naar nunner 13 van de R&B Billboard in de zomer van 1979. Het album ‘A Taste of Honey’ ging platinum, naar nummer zes in de charts in de zomer van 1978.

Taste-of-Honey-Kyu-Sakamoto-1981-sepia-web
Kyu Sakamoto & A Taste of Honey

A Taste of Honey was een favoriet in Japan al lang vóór de ondertekening met Capitol Records, aangezien ze daar op de militaire basissen speelden en met het invoeren van de Yamaha Song Festival. Een van Janice’s favoriete platen was Kyu Sakamoto’s “Sukiyaki.” Na het horen van de Linda Ronstadt versie van Smokey ‘ s “Oo Baby Baby,” besloot Janice dat de groep een remake van de klassieker zou moeten doen. Contact opgenomen met haar Japanse subpublisher die op zijn beurt contact opgenomen had met de originele schrijvers, Rokusuke EI en Hachidai Nakamura, om toestemming te vragen om het nummer opnieuw met Engels teksten te krijgen. Na het gebruik van twee vertalers, waarvan één kwam met teksten die in de buurt kwam van het bitterzoete thema van de oorspronkelijke titel van het nummer. Ze waren in het Engels vertaald als ” “I Look Up When I Walk (To Keep the Tears From Falling),” Janice besloot om haar eigen teksten toe te voegen aan het lied.

Een rechten geschil stopte bijna dat het nummer werd uitgegeven. De oplossing was dat Janice af zag van de auteursrechten van haar nieuwe versie zodat Capitool Records in staat was om het uit te geven. Ze leverden al die auteursrechten in geloofend dat haar nieuwe versie van “Sukiyaki” A Taste of Honey uit de categorie disco zou nemen. Maar Capitool Records was niet al te enthousiast over het uitgeven van “Sukiyaki” als een single, in plaats van het uitgeven van zowel “Rescue Me” en ” I’m Talkin ‘Bout You.” Anderen ontmoedigde Janice om zich te kleden in Japanse kleding en het doen van een fan dans tijdens het uitvoeren van het lied. Gedwongen door massale album track radio airplay, besloot het label uiteindelijk “Sukiyaki” uit te geven als single, en het werd een nummer 1 op de R&B Billboard Charts in het voorjaar van 1981. De Twice As Sweet LP ging naar nummer 36 in het voorjaar van 1981.

Na “Sukiyaki” een hit was, ging ze naar Japan en toerde met Kyu Sakamoto. Andere ‘A Taste of Honey’ singles waren een cover van Smokey Robinson and the Miracles’ “I’ll Try Something New” b/w “Good-Bye Baby”  (nummer negen in de R&B charts in het begin van 1982).

Na Hazel Payne stopte ‘A Taste of Honey’, Janice Marie Johnson bracht een solo Capitol Records LP uit, One Taste of Honey . Opnieuw was er een interne riff binnen het label over wat de eerste single zou moeten zijn. Johnson zegt dat label president Jim Mazza was een groot voorstander was van haar solo debuut dat was gemaakt om haar platencontract verplichtingen na te komen. Helaas, tegen de tijd dat de LP werd uitgebracht, was Mazza niet meer bij Capitol Records. Eén hitlijst single, de zacht, “Sukiyaki”-ish “Love Me Tonite” maakte het tot nummer 67 in de R&B charts in de zomer van 1984.

Wat later zonder platencontract, werd Janice een limo-chauffeur en reed lange strech limousines voor diverse opdrachtgevers in de buurt van Los Angeles voor een korte tijd. Na te zijn aangemoedigd door verzoeken van haar fans ‘voor nieuwe muziek op haar live concerten, ging Janice terug naar de opnamestudio.

Bewaren

Bewaren