A Taste of Honey

Het Bejaarde Plaatjes Huis

A Taste of Honey

Born:
Genre:
Style:
1972 – Los Angeles, California, U.S.A.
Funk / Soul
Disco, Funk

Vinyl Discography:

Year Album Title Label In House
1978 A Taste Of Honey Capitol Records Yes, go to
1979 Another Taste Capitol Records No
1980 Twice As Sweet Capitol Records No
1982 Ladies Of The Eighties Capitol Records Yes, go to

Biography:

Disco-soulgroep A Taste of Honey, bekend om twee enorme en zeer verschillende pophits, begon in 1971, nadat Janice Marie Johnson (zang, bas, gitaar) en Perry Kibble (keyboards) elkaar ontmoetten tijdens een auditie voor vakantiecruise-optredens. Vernoemd naar een van hun favoriete nummers, voegde de band verschillende vrienden toe aan de line-up en speelde ze in bars en militaire bases in Zuid-Californië in de VS en in het buitenland. Gitarist Hazel Payne werd toegevoegd nadat Greg Walker stopte met Santana. Na een ontmoeting met producenten Fonce en Larry Mizell tekende de groep bij Capitol. Hun debuutsingle “Boogie Oogie Oogie” werd geïnspireerd door een niet-reagerend publiek, en Johnson vond dat het militaire publiek chauvinistisch was. De single, met een onvergetelijke baslijn, stond in de herfst van 1978 bovenaan de Billboard Hot 100 en er werden meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht. Het  funky “Do It Good”, het vervolg, ging naar nummer 13 R&B en nummer 79 pop. Het moederalbum van de hits, A Taste of Honey , werd vervolgens platina en de groep won een Grammy voor Best New Artist. De line-up van de groep bestond toen uit Johnson, Kibble, Payne en drummer Donald Johnson.

Na het horen van Linda Ronstadt’s versie van Smokey Robinsons “Ooh Baby Baby”, besloot Johnson dat zij en Payne een klassiek nummer moesten remaken. Johnson had Kyu Sakamoto’s “Sukiyaki” gezongen toen de groep door Japan toerde en optrad op het Yamaha Song Festival. Ze nam contact op met haar Japanse subuitgever, die op zijn beurt contact opnam met de oorspronkelijke schrijvers om toestemming te krijgen om het nummer opnieuw uit te voeren met Engelse teksten. Er waren vertalers in dienst, van wie er één met teksten kwam die dicht bij het thema van het origineel lagen, vertaald als “Ik kijk omhoog als ik loop”. Johnson voegde haar eigen teksten toe en vond ze te simpel, George Duke moedigde haar aan om vanuit haar hart te schrijven. Een geschil over publicatierechten zorgde er bijna voor dat het nummer niet meer werd uitgebracht. Nadat het was opgenomen, ontdekte Johnson dat een van de oorspronkelijke schrijvers zijn rechten had ondertekend. Zijn uitgever liet Johnson alle rechten op haar versie opgeven voordat Capitol deze uitbracht. De bassist gaf toe, wetende dat dit nummer A Taste of Honey uit de disco-categorie zou halen. Capitol was niet enthousiast over “Sukiyaki” en bracht in plaats daarvan “Rescue Me” (nummer 16 R&B, zomer 1980) en “I’m Talkin ‘Bout You” (nummer 64 R&B, eind 1980) uit. Gedwongen door de airplay van het albumnummer, bracht het label eindelijk “Sukiyaki” uit als single, en het ging in de lente van 1981 naar nummer één in de R&B chart en nummer drie in de Pop charts. Ladies of the Eighties uitgebracht in 1982, was relatief onsuccesvol, maar de eerste single, “I’ll Try Something New”, bereikte bijna de pop Top 40. Payne vertrok vervolgens en ging acteren op het toneel. Johnson moest de contractuele verplichting van A Taste of Honey met Capitol vervullen. Niets van One Taste of Honey, uitgebracht als een soloalbum van Johnson, kreeg commerciële grip.

Terwijl de groep actief was, begonnen hun nummers vertrouwde samplebronnen te worden onder rapproducenten, zoals te horen was op Funky 4 + 1 ‘s “That’s the Joint”, en Slick Rick citeerde “Sukiyaki” tijdens zijn optreden op Doug E. Fresh & “La Di Da Di” van de Get Fresh Crew . Payne en Johnson kwamen uiteindelijk weer bij elkaar in 2004, voor een PBS-discospecial. Alle vier hun Capitol-albums werden begin 2010 opnieuw uitgegeven door het BBR (Big Break) label.

Band:

  • Hazel P. Payne – Lead Vocals, Guitar
  • Janice M. Johnson – Lead Vocals, Bass
  • Perry L. Kibble – Keyboards
  • Donald R. Johnson – Drums