William DeVaughn

Het Bejaarde Plaatjes Huis

William DeVaughn

Born:
Genre:
Style:
1947 – Washington, District Of Columbia, U.S.A.
Funk / Soul
Soul, R&B

Vinyl Discography:

Year Album Title Label In House
1974 Be Thankful For What You Got Roxbury Records Yes, go to
1980 Figures Can’t Calculate The Love I Have For You TEC Records No

Biography:

DeVaughn was een freelance overheidsbeambte, grafisch technicus en parttime-zanger. Hij schreef de song A Cadillac Don’t Come Easy, die uiteindelijk werd herschreven als Be Thankful for What You Got (1972). Hij besteedde 900 dollar om de plaat te kunnen opnemen bij Omega Sound, een productiemaatschappij in Philadelphia. Producent John Davis (een lid van de MFSB studio sessie groep), kwam met een bijgeschaafd arrangement, uiteindelijk met boekingstijd om op te nemen bij Sigma Sound Studios in Philadelphia, gebruikt door Philadelphia International Records. Studio-eigenaar en chef-technicus Joe Tarsia nam de track op en mixte deze.

De sessie bevatte leden van de MFSB-groep: de gitaristen Norman Harris en Bobby Eli, drummer Earl Young, vibrafonist Vince Montana en percussionist Larry Washington, gegarandeerd door Allan Felder, die ook het afzonderlijke backupkoor met de zanggroep van zijn zus aanbood. John Davis bespeelde de keyboards op de track. Frank Fioravanti, de uitvoerende producent en coördinator, waarborgde het uitbrengen van de song bij Roxbury Records, een dochtermaatschappij van Chelsea Records, geleid door industrie-veteraan Wes Farrell.

Van de plaat werden bijna twee miljoen exemplaren verkocht na de publicatie in 1974, met klasseringen in de Billboard r&b-charts (#1) en de Billboard Hot 100 (#4). In het Verenigd Koninkrijk plaatste het nummer zich ook in de single-charts: (#31, 1974) en (#44, 1980). De plaat werd met goud onderscheiden door de RIAA in mei 1974. Met een sound en tevredenstellende beïnvloeding door Curtis Mayfield, zijn eenvoudige en aanmoedigende teksten scoorden intern, tot het bereik dat het werd gebracht door gospel-radiostations. Toen zijn succes als opname-artiest leek gewaarborgd, zegde DeVaughn zijn baan bij de overheid op.

DeVaughn bracht een album uit, voornamelijk met songs met een religieus karakter. Zijn tweede single Blood Is Thicker Than Water bereikte de charts in 1974 (#10, r&b) en (#43, popcharts). Give the Little Man a Great Big Hand had slechts matig succes in de r&b-charts begin 1975. Live preekte DeVaughn ook en vermaande zijn publiek vanaf het podium. Hij verloor zijn interesse in de muziekbranche en niet lang daarna werkte hij in een platenzaak en weer als ontwerper.

Fioravanti voorzag DeVaughns prestatie uit 1980, genoemd na een nieuwe song van De Vaughn, Figures Can’t Calculate voor TEC Records in Philadelphia. De titelsong kwam voor in de r&b-charts (#37) en een nieuwe versie van Be Thankful for What You Got was ook aanwezig op het album. Spoedig daarna nam DeVaughn de door Fioravanti geschreven song Creme de Creme op, uitgebracht bij het Amerikaanse label Houston Connection Recording Corporation, het Britse Excalibur en het Europese Red Bus.

In 2004 bracht DeVaughn de nieuwe single I Came Back uit bij zijn eigen Mighty Two Diamond Records. In 2014 werden de twee eerder niet uitgebrachte nummers Staying Power en Love Ballad of the Year toegevoegd aan de oldies-compilatie Lost Soul Gems van Sound Gems Records. In december 2016 werd het extra eerder niet uitgebracht nummer Love in Any Language toegevoegd aan de Lost Soul Gems-collectie. Al deze latere nummers werden geschreven door Fioravanti en anderen.

In mei 2017 werd de tweelingssong-medley What Does It Take (to Win Your Love for Me) en I Gotta Dance To Keep From Crying uitgebracht bij Sound Gems Records.