Yazoo

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Yazoo

Born:
Genre:
Style:
1981 – Basildon, Essex, United Kingdom
Electronic, Pop
Synth-pop

Vinyl Discography:

Year Album Title Label In House
1982 Upstairs At Eric’s Mute Yes, go to
1983 You And Me Both Mute No
2010 Reconnected Live Mute No

Biography:

De band werd gevormd in 1981. De naam ‘Yazoo’ werd aangedragen door Alison Moyet, die het woord had aangetroffen op de labels van haar favoriete platen; Yazoo is een klein Amerikaans platenlabel dat opnamen van de bluespioniers uit het zuiden van de VS opnieuw uitbrengt. Dat label was op zijn beurt vernoemd naar de Yazoo Lands, een gebied in het zuiden van de VS. Omdat de naam in de VS dus al in gebruik was, moest de band daar een andere naam gebruiken. Ze werden er bekend als Yaz.

Hun debuutalbum Upstairs at Eric’s is Vernoemd naar het huis van producer Eric Radcliffe, waar het album ‘Upstairs’ werd opgenomen. Ze moesten in tien dagen een studio bouwen omdat Blackwing Studios volgeboekt was. De stem van Eric’s moeder op het album behoort toe aan de echte Eric’s moeder die hen allemaal van haar wereldberoemde “egg and chips” voorzag en ook op de plaat verscheen.

Tijdens de opnamen van het album ‘You And Me Both’was yazoo feitelijk al uit elkaar, maar contractueel moesten ze nog één album opnemen. Op dit album is de inbreng van Alf groter en daardoor klinkt dit album minder poppie dan hun debuut. Tekstueel is het ook beter, luister bv. maar naar Ode to Boy. Ook het origineel van mr. Blue (beter bekent van Rene Klein en Paul de Leeuw) vind je op dit album. Helaas duurd het allemaal kort met krap 40min en was het hierna ook echt over met Yazoo. Alison “Alf” Moyet ging solo verder, en Vince Clarke zit nog altijd in Erasure.

Hun grootste hits waren de singles Only You (later gecoverd door onder andere The Flying Pickets), Don’t Go en Situation. In Nederland is daarnaast het nummer Mr. Blue bekend door de uitvoering van René Klijn. Yazoo is beïnvloed door bands als Kraftwerk, maar brachten een tikje blues erin met de gevoelige stem van Moyet, en disco met een vleugje new wave. De band stopte in 1983 waarna Moyet een succesvolle solocarrière startte. Vince Clarke ging eerst door met The Assembly, maar beleefde grotere successen met Erasure.

In 2008 kwamen ze weer kort bij elkaar voor een Yazoo Reconnected reünietour door het Verenigd Koninkrijk, enkele Europese landen en de Verenigde Staten. Ook kwam een speciale cd-verzamelbox In Your Room uit met geremasterde en 5.1-versies van de albums Upstairs at Eric’s en You and Me Both, aangevuld met remixen en een dvd met interviews en videoclips.

Band:

  • Alison Moyet – zangeres
  • Vince Clarke – synthesizers