Adele – (2011) 21

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Adele – (2011) 21

luister naar dit album

Adele is een Britse soul/jazz zangeres die op haar 19e ontdekt wordt door Jools Holland, een bekende muzikant en tv-presentator. Adele brengt in 2008 scoort ze met de tweede single ‘Chasing Pavements’ een grote hit (afkomstig van het album 19). Ondertussen zijn er drie albums uit.

Zodra de Londense Adele Laurie Blue Adkins op 14-jarige leeftijd een microfoon in handen krijgt, realiseert ze zich dat zingen haar grote passie is. De eerste nummers die ze maakt, plaatst ze op PlatformsMagazine.com, die leveren haar al lovende kritieken op. De singer/songwriter haalt inspiratie uit grootheden als Jill Scott, Etta James, Billy Bragg, Peggy Lee, Jeff Buckley en The Cure. Ze schrijft vooral over verloren liefdes en oude herinneringen.

TOUREN
De jonge Adele wordt mee op sleeptouw genomen door de band Exist, haar beste vriend en collega-muzikant Jack Peñate, Jamie T, Raul Midon, Devendra Banhart, Amos Lee en Keren Ann. Een jaar later, in oktober 2007, heeft ze haar eerste eigen tour in Groot-Brittannië.

HOMETOWN GLORY
Het eerste nummer dat Adele uitbrengt, is ‘Hometown Glory’ (oktober 2007), in januari volgt de tweede single ‘Chasing Pavements’. Ze maakt goed gebruik van haar following online en dropt haar nieuwe muziek daar als eerst. Dit levert haar onder andere een Critics’ Choice award op. In 2008 komt haar debuutplaat 19 uit, zo oud is ze.

21
Twee jaar later komt 21 uit, het tweede album van Adele en opnieuw een verwijzing naar haar leeftijd. De eerste single ‘Rolling In The Deep’ gaat als een raket in de hitlijsten. Nog voor het succes van dat nummer is vergaan verschijnt haar tweede single ‘Set Fire On The Rain’. Dit nummer is in 2011 het meest gedraaide liedje op de Nederlandse radio.