Alabama Shakes – (2015) Sound & Color

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Alabama Shakes – (2015) Sound & Color

luister naar dit album

Het internationale succes van debuut-cd Boys & Girls (2012) had voor een omwenteling gezorgd in het leven van Brittany Howard en haar muzikanten. Tot dan zagen de vier voor hun band geen toekomst. Ze woonden tenslotte in een achtergebleven gebied, werkten als postbode (Howard) of houthakker (Fogg) en speelden in een coverband waarmee ze op uitgaansavonden klassieke soulsongs speelden. De muzikanten waren nooit buiten Alabama geweest. En toen maakten ze Boys & Girls, en overrompelden het poppubliek met de rocksoulstijl van eigen liedjes als Hold On. De Alabama Shakes speelden daarna op de grote internationale festivals, traden op voor de familie Obama in het Witte Huis, hun cd werd genomineerd voor drie Grammy Awards.

Vervolgens kostte het moeite om de nieuwe situatie en ervaringen in muziek om te zetten, zegt Howard. „Ik was vijf jaar ouder toen ik de nieuwe nummers schreef. Vijf jaar slimmer, hoop ik. Die verandering moest op een of andere manier in de muziek te horen zijn.”

Nieuwe inzichten en emoties bleken het best te kunnen worden uitgedrukt in rock. Tot dat inzicht kwam de band tijdens de opname van het nummer Gimme All Your Love, wat achteraf als kentering wordt beschouwd. Ze hadden al een aantal moeizame opnamesessies achter de rug, vertelt Fogg, toen ze besloten dit oude nummer nog eens te proberen. De nieuwe versie werd een triomf van bloedstollende uithalen, in Howards zang, onder het oppervlak krioelende orgelklanken en een gloedvolle afwisseling van muzikale ideeën. Een nieuwe richting was gevonden.