Amy Winehouse – (2006) Back To Black

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Amy Winehouse – (2006) Back To Black

luister naar dit album

Het album ‘Back to Black’ van Amy Winehouse is door The Guardian uitgeroepen tot het beste album van de 21e eeuw tot nu toe. De plaat uit 2006 kreeg van een panel van 45 muziekkenners de voorkeur boven ‘Is This It?’ van The Strokes en ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasy’ van Kanye West. In juli 2011 werd Winehouse op 27-jarige leeftijd door haar lijfwacht dood aangetroffen in de slaapkamer van haar appartement in Noord-Londen. Ze stierf aan een alcoholvergiftiging.

Amy wordt vaak nog herhinnert als een artiest die dronken op het podium stond. Een zeer onterecht beeld. Voor mij was Amy een van de meest talentvolle artiesten die de laatste jaren heeft geleefd. Haar nummer doordrongen van een melangolie door merg en been gaat. Ze heeft haar stem ontwikkeld tot een instrument die het nodig had om alle woorden duidelijk te zingen.

Tragisch was haar leven vol onzekerheid over zichzelf en haar omgeving. Met de groei van haar onzekerheid groeide haar kapsel en het aantal tattoos. Maar wanneer je ogen sluit en je oren opent vloeien de stromen van engergie bij je binnen en vullen je hart.

THE DAY SHE CAME TO DINGLE

Documentaire over de prachtige, akoestische performance van Amy Winehouse in het kleine Ierse vissersdorpje Dingle. Op een stormachtige decembernacht in 2006 vliegt Amy Winehouse naar een afgelegen hoek van Ierland om op te treden tijdens Other Voices, een gerenommeerde Ierse TV serie die jaarlijks gefilmd wordt in Dingle. Amy verschijnt op het podium van de Saint James’s kerk, capaciteit 85, en overrompelt de bezoekers met een geweldige, akoestische set liedjes van het Back to Black album.