Curtis Mayfield – (1975) (There’s No Place Like) America Today

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Curtis Mayfield – (1975) (There’s No Place Like) America Today

luister naar dit album

Geboren in Chicago, Illinois, begon Mayfield zijn muzikale carrière in een gospelkoor. Toen hij naar de noordkant verhuisde, ontmoette hij Jerry Butler in 1956 op 14-jarige leeftijd en trad hij toe tot de vocale groep The Impressions. Als songwriter werd Mayfield bekend als een van de eerste muzikanten die meer voorkomende thema’s van sociaal bewustzijn in soulmuziek bracht. In 1965 schreef hij “People Get Ready” voor de Impressions, die zijn meer politiek geladen songwriting liet zien. Gerangschikt op nr. 24 op Rolling Stone’s lijst van de 500 grootste liedjes aller tijden, het nummer ontving tal van andere prijzen en werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame 500 Songs that Shaped Rock and Roll, en werd in 1998 ingewijd in de Grammy Hall of Fame.

Na het verlaten van de Impressions in 1970 op zoek naar een solocarrière, bracht Mayfield verschillende albums uit, waaronder de soundtrack voor de film Super Fly in 1972. De soundtrack stond bekend om zijn sociaal bewuste thema’s, waarbij het vooral ging om problemen rond minderheden in de binnenstad, zoals misdaad, armoede en drugsgebruik. Het album werd gerangschikt op een 72ste plaats van Rolling Stone’s lijst van 500 beste albums aller tijden.

Mayfield raakte vanaf zijn nek verlamd nadat de verlichtingsapparatuur op hem viel tijdens een live optreden in Wingate Field in Flatbush, Brooklyn, New York, op 13 augustus 1990. Desondanks zette hij zijn carrière als artiest voort en bracht hij zijn laatste album New World Order in 1996. Mayfield won een Grammy Legend Award in 1994 en een Grammy Lifetime Achievement Award in 1995. Hij is een dubbele inductee in de Rock and Roll Hall of Fame, als lid van de Impressions in 1991, en opnieuw in 1999 als soloartiest. Hij was ook een tweevoudig Grammy Hall of Fame inductee. Hij stierf aan complicaties van diabetes type 2 op 57 december op 26 december 1999.