Donny Hathaway – (1974) The Best Of Donny Hathaway

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Donny Hathaway – (1974) The Best Of Donny Hathaway

luister naar dit album

Donny Hathaway werd geboren op 1 oktober 1945 in Saint Louis (Missouri). Vanaf zijn derde jaar zong hij in het lokale kerkkoor. Als kind speelde hij ook piano, waardoor hij in 1964 een beurs kreeg voor de Howard University. Zijn eerste commerciële stappen zette hij als liedjesschrijver, sessiemuzikant en producent voor onder andere The Staple Singers, Aretha Franklin en Curtis Mayfield.

Na een tijdje kreeg hij een solo-contract bij Atco Records. Zijn eerste single bij het label was The Ghetto, Pt. 1. Zijn debuutalbum, Everything Is Everything, werd uitgebracht in 1970. Het album was kritisch over de Amerikaanse maatschappij. Zijn tweede album, Donny Hathaway genaamd, was een grote hit. Hij kende Roberta Flack al een tijdje toen ze besloten samen een duetalbum op te nemen. Het werd een enorm succes. In hetzelfde jaar verscheen Live, dat zijn grootste hit werd.

Hierna ging het snel bergafwaarts met Hathaway. Hij werd zwaar depressief. De diagnose paranoïde schizofrenie werd gesteld. Hij moest dagelijks zware medciijnen innnemen, een regime waar hij zich, volgens zijn vrouw, niet altijd aan hield. Zijn ziekte trok een zware wissel op zijn huwelijk én zijn carrière. Voor lange periodes werd hij opgenomen. In 1973 verscheen er nog wel een album, maar daarna werd het stil. De vriendschap met Roberta Flack had het ook zwaar. In 1978 waren ze weer bij elkaar gekomen. Het ging beter met Hathaway. Ze hadden zelfs een single uitgebracht: The Closer I Get To You. Ze gingen de studio in voor het opnemen van nieuw materiaal.

13 januari 1979
Op die dag begon er een opnamesessie met Hathaway. Zijn stem klonk fantastisch, maar gaandeweg de sessie begon hij zich steeds irrationeler en paranoïde te gedragen. Hij had waanbeelden. Hij vertelde dat “witte mensen” hem wilden doden en dat zij zijn brein aan een machine hadden aangesloten, om zo zijn muziek en sound te stelen. Er werd besloten de sessie af te lasten.

Een paar uur later werd Hathaway dood aangetroffen op de stoep naast het Essex Hotel in New York, waar hij een kamer had op de 15e verdieping. Zijn dood werd officieel gezien als zelfmoord. Hij zou van zijn balkon zijn gesprongen. Hoe dan ook, Donny Hathaway was dood, slechts 33 jaar oud. Hij liet zijn vrouw Eulaulah en twee dochters, Lalah en Kenya, achter.