Gil Scott-Heron & Brian Jackson – (2005) Anthology. Messages

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Gil Scott-Heron & Brian Jackson – (2005) Anthology. Messages

luister naar dit album

De albums van deze revolutionaire zanger en dichter vlechtte zijn passie voor muziek en literatuur samen. Zijn emotionele toon en fervente politieke teneur resoneert nog steeds hard in Amerika vandaag.

De literaire kant van Gil Scott-Heron werd gevoed door zijn grootmoeder, die hem als jonge jongen kennis liet maken met de gedichten en verhalen van Langston Hughes. Hij werd opgevoed door haar in Jackson, Tennessee, waar hij de teksten van Hughes las in de Chicago Defender, een zwarte krant die de oude vrouw wekelijks had bezorgd. Geïnspireerd om te beginnen met schrijven toen hij in de vijfde klas zat, vulde Gil notitieboekjes vol met zijn eigen gedichten en proza. “Ik starte met twee pagina’s en geleidelijk groeide het en werd schrijven als een tijdverdrijf op een regenachtige dag”. “Wat ik schreef werd steeds langer. Als ik echt begin met schrijven, kan ik me hiervan niet meer onttrekken.” Terwijl Gil ook pianolessen begon te nemen, was zijn eerste streven romanschrijver te worden.

Nadat zijn grootmoeder stierf toen Gil 12 was, verhuisde hij met zijn moeder naar New York City en woonde samen in een Chelsea-woonproject. Jaren later, toen het tijd was om een ​​universiteit te kiezen, koos hij voor de Lincoln University in Pennsylvania, simpelweg omdat het Hughes ‘alma mater was. Hoewel het geen probleem was om naar de school te gaan als Engelish major, wilde Gil ook zijn debuutroman The Vulture voltooien. ‘Het zou niet overdreven zijn om te zeggen dat mijn leven afhing van het voltooien van The Vulture en de acceptatie ervan voor publicatie’, herinnerde Gil zich ooit.Gil beloofde zijn familie dat hij zou terugkeren voor zijn diploma en nam na zes weken in zijn tweede jaar een verlof op en beëindigde zijn in Manhattan gevestigde moordmysterie.