Isley Brothers – (1973) 3 + 3

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Isley Brothers – (1973) 3 + 3

luister naar dit album

Ze bestaan langer dan de Rolling Stones, Jimi Hendrix speelde in hun begeleidingsband en ze funkten eerder dan James Brown. The Isley Brothers zijn met afstand de soulgroep met de langste adem.

Vader O ’Kelly Isley, zelf ook professioneel zanger, wist het al op de dag dat hij zijn vrouw Sallye Bernice ontmoette, medio jaren dertig. Zij zou hem vier zonen gaan schenken, die een vocaal kwartet zouden vormen genaamd The Isley Brothers

In de First Baptist Church van Lincoln Heights, nabij Cincinatti, Ohio, waar hun moeder organist en koorleidster was, werd de basis gelegd voor hun muzikale carrière. Daar begonnen ze met optreden, al bestond hun muzikale opvoeding zeker niet uit alleen gospel. Pa Isley maakte ze opzettelijk vertrouwd met zoveel mogelijk genres, dus ook met klassiek, country, evergreens en shownummers. Bij de eerste talentenjacht die ze wonnen, zat jazzdiva Dinah Washington in de jury. Zij vertelde Isley Sr. Niets nieuws, toen ze hem verzekerde dat deze vier jongens heel populair gingen worden en dat de vierjarige Ronnie de grote ster in hun midden zou zijn. Ook deze profetie werd bewaarheid, want wat Michael bij de Jacksons was, dat is Ronald altijd bij de Isley’s geweest.

De carrière van The Isley Brothers heeft heel veel hoogtepunten gekend, niet alleen commercieel, maar vooral artistiek. Maar bij hoge pieken horen onafscheidelijk diepe dalen, bij de Isley’s vooral in de vorm van persoonlijke tragedies. Die waren overigens nooit het gevolg van overmatig drank- en/of drugsgebruik, want de Isley’s was van het begin tot nu- en het eind is nog niet in zicht – sprake van een ijzeren discipline.

The Isley Brothers on hiring Jimi Hendrix