Macy Gray – (2016) Stripped

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Macy Gray – (2016) Stripped

luister naar dit album

Macy gruwelde bij het horen van haar eigen stem. Tegenwoordig is die stem vergeleken met die van Billie Holliday, Janis Joplin en Tina Turner, en een van de meest onderscheidende in populaire muziek. Haar vocale talent in combinatie met een fris geluid, hippe teksten en een onderscheidend gevoel voor mode katapulteerde Macy tot het sterrendom in 1999 en won zowel de critici als het publiek. De zanger heeft sindsdien geen voet verkeerd gedaan.

Geboren Natalie McIntyre in Canton, Ohio, op 9 september 1970, nam ze haar artiestennaam aan van een vriend van haar gepensioneerde staalarbeider vader. ‘Macy Gray was een man die altijd kwam om poolen met mijn man’, zegt moeder Laura, de lerares van Macy. ‘Ze was altijd extreem verlegen en hij zei altijd tegen haar:’ Je zult op een dag iets speciaals worden ‘.

Macy schrijft veel van haar verlegenheid in haar jeugd toe aan haar stem, die het doelwit was van plagen tijdens haar schooltijd. Niettemin toonde ze al vroeg een excentrieke individualiteit en creatief gevoel. Macy studeerde klassieke piano, maar tijdens haar jeugd was schrijven haar belangrijkste uitlaatklep. Ze was een begenadigd student en won in 1985 een studiebeurs om de United States Naval Academy bij te wonen. Macy wees het aanbod echter af en schreef zich in aan de University of Southern California (USC) om film te studeren, met de bedoeling om scenarioschrijven te doen.

Op de filmschool stuitte Macy gelukkig op wat haar toekomstige carrière zou zijn toen een vriend haar vroeg om op te treden in zijn jazzband. Aanvankelijk was ze ongerust, maar besloot het te proberen. Tegen de tijd dat ze USC verliet in 1989, een paar studiepunten kort voor haar studie, zong Macy in ondergrondse clubs in Los Angeles, terwijl ze haar best deed om scenario’s te schrijven. Muziek begon geleidelijk haar hoofddoel over te nemen, en de artiest organiseerde zelfs een nachtclubclub genaamd “We Ours” in een Hollywood-coffeeshop.

Na het grootste deel van de vroege jaren negentig demo-tapes te hebben uitgegeven, scoorde Macy in 1994 eindelijk een platencontract bij Atlantic Records. In dezelfde periode ontmoette ze en werd ze verliefd op een lokale hypotheekverzamelaar genaamd Tracy Hinds. Het echtpaar kreeg twee kinderen, dochter Aanisah in 1990 en zoon Tahmel een jaar later, voordat ze in 1996 trouwde. Macy was drie maanden zwanger van hun dochter Cassius toen ze in augustus 1997 uit elkaar gingen en een jaar later scheidde. Tot overmaat van ramp besloot Atlantic tegelijkertijd met het uiteenvallen van het huwelijk geen van Macy’s materiaal vrij te geven en liet ze haar van het label vallen.

De zangeres trok zich terug in het huis van haar moeder in Canton en, in de overtuiging dat haar muziekcarrière voorbij was, wilde ze lerares worden. Maar een producer uit Los Angeles die haar demo’s voor Atlantic hoorde, overtuigde haar ervan om nog een keer de studio in te gaan om een ​​aantal tracks op te nemen voor een nieuwe demo.

Macy tekende in april 1998 bij Epic Records en binnen twee maanden was ze aan het werk op haar debuutalbum On How Life Is. Een jaar later uitgebracht, won het album zowel het publiek als de critici, geen sinecure en is sindsdien drie keer platina geworden. Haar follow-up The Id uit 2001 bewees dat de artiest geen eendagsvlieg was een vervolg van hitsingles en albums.