Michael Kiwanuka – (2016) Love & Hate

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Michael Kiwanuka – (2016) Love & Hate

luister naar dit album

Kiwanuka groeide op in Muswell Hill, Londen, de zoon van Oegandese ouders die aan het Amin-regime waren ontsnapt. Hij ging naar de Fortismere School en vertrok daar in 2005 na het behalen van zijn A-Levels. Vervolgens studeerde hij aan de School of Media, Arts and Design aan de University of Westminster.
Kiwanuka werkte als sessiegitarist, speelde met Chipmunk en Bashy en werkte daarna als soloartiest; zijn eerste echte optreden was in The Oxford, Kentish Town. Hij kwam onder de aandacht van Communion Records, dat zijn eerste twee EP’s uitbracht, waaronder zijn debuut Tell Me A Tale op 13 juni 2011. Kiwanuka ondersteunde Adele tijdens haar Adele Live 2011-tour, evenals tijdens haar iTunes Festival 2011-optreden en speelde op het 2011 Hard Rock Calling.

In 2011 tekende hij een deal met Polydor Records. Hij werd opgenomen in de BBC’s Sound of 2012 poll en werd op 6 januari 2012 als winnaar uitgeroepen. In juli 2016 trad hij op op het British Summer Time Festival in Hyde Park op dezelfde dag als Carole King en Don Henley. De 5e prestigieuze HiPipo Music Awards eren Michael Kiwanuka met de prijs van “Best Global Act” als erkenning en viering van zijn ‘Love & Hate’-albumsucces en muzikale prestaties sinds zijn debuutalbum’ Home Again ‘in 2012. Zijn nummer “Cold Little Heart” dient als openingsthema voor de HBO miniserie Big Little Lies.

Kiwanuka is beinvloeden door muzikanten zoals Jimi Hendrix, Bill Withers, Otis Redding, Jack Johnson, Pops Staples, The Band, Joni Mitchell, Bob Dylan, Eric Bibb, Tommy Sims, Wham !, Richie Havens en Funkadelic, hij speelde met James Gadson, die voor Bill Withers drumde.