Paolo Nutini – (2014) Caustic Love

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Paolo Nutini – (2014) Caustic Love

luister naar dit album

Zijn vader is van Italiaanse afkomst, uit Barga (Toscane) en zijn moeder komt uit Glasgow. Nutini dacht zijn vader op te volgen in de “fish and chips”-business. Hij werd als eerste aangemoedigd om te gaan zingen door zijn muziek-liefhebbende grootvader en een leraar die talent in hem zag. Hij ging van school om als roadie te gaan werken en T-shirts te gaan verkopen voor de band Speedway. Hij heeft drie jaar lang de muziek-business leren kennen door middel van live-optredens, alleen en met een band, en heeft gewerkt in Glasgows Park Lane Studio.

Nutini werd ontdekt toen hij begin 2003 aanwezig was bij een concert van David Sneddon in zijn geboorteplaats Paisley. Sneddon was vertraagd, en als winnaar van een popquiz werd Nutini de kans gegeven om wat liedjes te spelen op het podium terwijl er werd gewacht op Sneddon. De zeer positieve reactie op het optreden van Nutini maakte indruk op iemand uit het publiek en die vroeg aan Nutini of hij zijn manager mocht worden.

Een journalist van Daily Record, John Dingwall, zag het optreden van Nutini op het Queen Margaret Union en vroeg hem om live op te treden op Radio Scotland. Hoewel hij pas 17 was, vertrok Nutini naar Londen, om daar op te treden in de Bedford pub in Balham, terwijl hij zelf nog niet eens legaal alcohol mocht drinken. Meerdere radio- en live-optredens volgden, waaronder twee akoestische liveoptredens en optredens in het voorprogramma van Amy Winehouse en KT Tunstall. In 2006 trad hij onder meer op in het voorprogramma van The Rolling Stones in Wenen.

Nutini’s debuutalbum, These streets, verscheen in de zomer van 2006 en werd een internationaal succes. Van dit album werden onder meer Jenny don’t be hasty en New shoes op single uitgebracht. Zijn tweede album, Sunny side up kwam uit in 2009 en bereikte de nummer 1-positie in de Britse en Ierse albumlijsten.

In 2014 bracht Nutini zijn derde en meest succesvolle album tot nu toe uit: Caustic love. Caustic Love en is met afstand het beste dat Paolo Nutini ooit gemaakt heeft. De uitgeklede soul past uitstekend bij zijn smeulende stem en zijn liedjes vertonen raakvlakken met die van leeftijdsgenoten als Jon Allen, James Morrison en Jonathan Jeremiah, maar ook met Bill Withers en zelfs Nick Drake.

Paolo Nutini bij Humberto Tan