Sharon Jones & The Dap-Kings – (2014) Give The People What They Want

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Sharon Jones & The Dap-Kings – (2014) Give The People What They Want

luister naar dit album

Sharon Jones & The Dap-Kings is een Newyorkse soul-/funkband bestaande uit zangeres Sharon Jones en de huisband van het Daptone-label. Ze maken muziek volgens de tradities van eind jaren ’60/begin jaren ’70 met analoge opnametechnieken en instrumenten.

INTAGE-LOOK

Zangeres Sharon Jones en haar Dap-Kings uit Brooklyn hebben er alles aangedaan om hun funky soul een oude vintage-look te geven. De oud uitziende platenhoes (100 Days, 100 Nights), met daarop de artiesten in jaren 60 kleding en zorgvuldig gestyld haar, schept verwarring. Feit is dat Jones’ eerste plaat pas in 2001 uitgebracht is. De Dap-Horns zijn breder bekend geworden door hun bijdrage aan Amy Winehouse’ succesalbum Back to Black, geproduceerd door Mark Ronson. Diezelfde Ronson schakelde het koper al eens eerder in voor zijn hiphopartiest Rhymefest.

KERKKOOR

In haar geboorteplaats Augusta, Georgia (ook de geboorteplaats van James Brown) maakte Sharon al op jonge leeftijd kennis met muziek via het koor van de plaatselijke kerk. Al snel zong ze in diverse bands en het duurde dan ook niet lang voor zij ondekt werd door grote namen als The Four Tops, Peaches and Herb, The Drifters en Maceo Parker, bij wie ze de kneepjes van het vak in no time leerde.

DAPTONE-RECORDS

The Dapkings zijn de huisband van Daptone Records. Dat record label is wars van moderne technieken en verantwoordelijk voor het uitbrengen van de meest stampende en authentieke funk, soul en groove van vandaag de dag, geheel opgenomen in ‘oude stijl’. The Dapkings Live Funk & Soul Revue heeft een impact die zijn gelijke niet kent sinds in 1969 James Brown het Apollo Theatre platspeelde. Niet zo gek overigens, dat de band bestaat namelijk uit leden van groepen als The Soul Providers, Mighty Imperials, Antibalas en Sugarman 3.