Simply Red – (2002) Home

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Simply Red – (2002) Home

luister naar dit album

De uit Manchester afkomstige zanger Mick Hucknall richt in 1984 de band Simply Red op. De naam is afkomstig van zijn bijnaam ‘Red’, die hij gekregen heeft vanwege zijn kenmerkende krullende rode haar. Hun eerste album Picture Book (1985) is meteen een schot in de roos. Het nummer ‘Holding Back The Years’, door Hucknall zelf geschreven, wordt een wereldwijde hit.

In 1986 bereikte de single “Holding Back the Years” de nummer 1-positie in de Verenigde Staten, iets dat de groep in 1989 nog eens herhaalde met “If You Don’t Know Me by Now” (een coverversie van Harold Melvin & the Blue Notes). Beide singles bezorgden Simply Red een wereldwijde populariteit.

Met de studioalbums Stars (1991) en Life (1995) zette de groep zijn succesreeks voort. De singles “Something Got Me Started” en “Stars” groeiden uit tot klassiekers, terwijl “Fairground” in 1995 hun eerste en enige nummer 1-hit werd in hun thuisland, het Verenigd Koninkrijk.

Na een periode met minder grote successen, scoorde Simply Red in 2003 opnieuw een grote hit met “Sunrise”, afkomstig van het dat jaar verschenen album Home. Dit werd in 2005 gevolgd door het album Simplified, met daarop een verzameling van Simply Red-klassiekers in een akoestische versie. Een jaar later verscheen het tiende studioalbum Stay, met alleen maar nieuwe nummers.

In oktober 2007 maakte zanger Hucknall bekend dat Simply Red er na de tournee in 2009 mee zou stoppen. Hij gaf aan meer tijd voor een solocarrière te willen en vond het na 25 jaar mooi geweest met Simply Red. “The World and You Tonight werd de laatst uitgebrachte single. Op 18 november 2007 verzorgde Simply Red zijn laatste televisieoptreden in Nederland in het programma Life & Cooking. Op 9 maart 2010 werd bekendgemaakt dat ze op 3 december 2010 voor een laatste keer naar Nederland in het Gelredome zouden komen, als onderdeel van The Farewell Tour (hoewel de vooraankondiging al was gedaan tijdens het optreden van de band in het Amsterdamse Westerpark in juli 2009).

Begin november 2014 maakte de band bekend weer bij elkaar te zijn en in 2015 een tournee te hebben gepland vanwege hun 30-jarig jubileum. De tournee bracht de groep onder meer naar Antwerpen en Amsterdam. In 2015 verscheen ook een geheel nieuw album, getiteld Big Love. In het najaar van 2017 gaf Simply Red drie concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome, in het kader van de tiende editie van Symphonica in Rosso. De registratie hiervan verscheen in 2018 op cd en dvd.

Groot nieuws voor fans van Simply Red! De wereldberoemde pop- en soulband keert eind 2020 terug naar Nederland voor een grote show. Frontman Mick Hucknall en co. brengen hun ‘Simply Red Tour 2020’ op vrijdag 27 november 2020 naar de Ziggo Dome. Tijdens de show kunnen fans rekenen op de grootste hits van de band, maar ook nummers van het nieuwe album ‘Blue Eyed Soul’ dat in november 2019 is verschenen.