Johnny ‘Guitar’Watson – (1976) Ain’t That A Bitch

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Johnny ‘Guitar’Watson – (1976) Ain’t That A Bitch

luister naar dit album

“Reinvention” had net zo goed Johnny “Guitar” Watson’s tweede naam kunnen zijn. De multi-getalenteerde artiest zette zijn verbluffende gitaarspel om in een roemruchte reputatie als een van de populairste bluesaxofonisten aan de westkust in de jaren 1950. Maar die bewonderenswaardige eigenschap betaalde de rekeningen niet toen de jaren 1970 binnenkwamen. Dus veranderde hij zijn imago volledig in dat van een pooier-achtige funkster, en genoot meer populariteit dan ooit tevoren voor zijn down-and-dirty R&B hits “A Real Mother for Ya” en “Superman Lover”.

Watson’s roots lagen in de vruchtbare bluesscene van Houston. Als tiener speelde hij met toekomstige Texaanse grootheden Albert Collins en Johnny Copeland. Maar hij verliet Houston voor Los Angeles toen hij nog maar 15 jaar oud was. In die tijd was Watson’s belangrijkste instrument piano; dat speelde hij met Chuck Higgins’ band toen de saxofonist in 1952 “Motorhead Baby” voor Combo maakte (Watson nam ook de vocale taken voor zijn rekening).

Hij werd vermeld als Young John Watson toen hij in 1953 bij Federal tekende. Op zijn eerste platen voor het King filiaal tokkelde hij nog op het ivoor, maar in 1954, toen hij het absoluut verbazingwekkende instrumentale “Space Guitar” bedacht, was de jongeling overgestapt op gitaar. “Space Guitar” behoort tot de grootste prestaties van zijn tijd — Watson’s razendsnelle aanval, uitgevoerd zonder de hulp van een plectrum, is een voorbode van futuristische effecten die rockgitaristen 15 jaar later nog steeds niet onder de knie hadden.