Adele – (2008) 19

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Adele – (2008) 19

  • Release date: 2008
  • Label: XL Recordings
  • Catalog #: XLLP 313
Terug naar Genre Biografie Interview

Rating: GREAT

Het is makkelijk om een verkeerde indruk te krijgen van Adele. Ze ziet eruit als een andere Kate Nash, met Top Shop jurken en kapsels waar alleen een moeder van kan houden. En het feit dat ze al een tijdje furore maakt op MySpace maakt het gevoel van huiver alleen maar groter. Voeg daarbij een debuut dat tot de nok toe gevuld was met nerveus gekater, en de verwachtingen voor haar album zijn niet bepaald hooggespannen.

Daarom is het zo’n schok dat het een echt ontroerend, volwassen overwogen en briljant gezongen opus is dat haar leeftijd logenstraft. Er voor het eerst naar luisteren is het auditieve equivalent van een van die o zo eigenzinnige cafeetjes binnenlopen waarvan je verwacht dat ze gevuld zijn met nietszeggende scenesters en ontdekken dat iedereen binnen vriendelijk is en ze het beste soulvoedsel serveren om je mee vol te stoppen.

Ze houdt het midden tussen blues, folk en jazz en heeft voor elk wat wils zonder zich ooit aan een bepaalde trend te wagen. Haar melodieën stralen warmte uit, haar zang is af en toe verbluffend en met het dramatische Hometown Glory, de stekelige cool van Cold Shoulder (dat onverwacht doet denken aan Shara Nelson-era Massive Attack) en het piano epos Make You Feel My Love, heeft ze nummers die Lily Allen en Kate Nash net zo gewoon doen klinken als zij zijn.

Dat gezegd hebbende, is er wel enige voorzichtigheid op zijn plaats. Het gevaar bestaat dat de hyperbool hier het werkelijke potentieel overschrijdt: De Brit Awards maakten van haar de allereerste winnaar van de Critics’ Choice award en de BBC’s Sound of 2008 lijst noemde haar het meest veelbelovende nieuwe muziektalent in de UK, terwijl een tijdschrift haar songbook vergeleek met dat van Leonard Cohen! Hoewel ze ongetwijfeld goed is, is ze die lofbetuigingen nog niet helemaal waard, omdat haar stem een beetje soul mist en haar songwriting een beetje diepgang.

Adele is een mooi vooruitzicht en een echt talent, maar net als Amy Winehouse, die naar dezelfde school voor podiumkunsten ging, zal haar genialiteit pas echt schitteren als ze wat verder in haar carrière is – al zal ze hopelijk beter kunnen omgaan met de astronomische roem die haar te wachten staat dan de afbrokkelende mevrouw Fielder-Civil.

19 is een geweldige start, een solide basis om een carrière op te bouwen en een prachtige herinnering aan hoe geweldig talent van eigen bodem kan zijn. Zo zie je maar dat het oude gezegde waar is – je moet een popster niet beoordelen op haar omslag.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Daft Punk – (2013) Random Access Memories

Release date: -dec-2013

Read more

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more