Ady Suleiman – (2018) Memories

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Ady Suleiman – (2018) Memories

  • Release date: 2018
  • Label: PEMBA
  • Catalog #: PEMBA001LP
Terug naar Genre Interview

Rating: Excellent

Op een afrikaans strand heerlijk in het zonnetje hoorde ik Ady Suleiman voor het eerst. Via Spotify (a good friend of mine) luisterde ik naar een live optreden van Ady. Live In Manchester heet dat album. Hier werd ik meteen door zijn stem getroffen. Soul met diepe teksten en de nodige ritmische hip hop, een mengelmoes die verfrissend was. Hier moest ik meer van horen. Dit leidde naar de aankoop van dit album.

Toen ik hoorde dat hij in Nederland optrad hebben we met dierbare vrienden het concert bezocht in het ‘Merleyn’ in Nijmegen, een dependance van poppodium ‘Doornroosje’. We werden niet teleurgesteld het was een geweldig optreden. Ook live stond hij zijn mannetje onze Ady. Een jaar later stond hij ook in Paradiso-Noord. Dit was wederom een bezoek waard met mijn neef Bob. Het is namelijk ook belangrijk om zijn muzikale opvoeding te verfijnen. Bob vond hem geweldig. Voor dit optreden waar ik ook zijn laatste album heb kunnen kopen ‘Thoughts + Moments’ hebben we een aantal binnenhoezen kunnen laten signeren. Een aanwinst voor mijn verzameling.

Ady Suleiman is oorspronkelijk een Sony Music artiest die vertrok om zijn zeer vernieuwende pop album, Memories, op te nemen. Eerlijk gezegd is het bijna beledigend om het pop te noemen, want het bevat elementen van zoveel andere genres. R&B, akoestische muziek, jazz en funk/neo-soul komen allemaal in je op als je naar veel nummers op dit album luistert.

“I Remember” is het eerste nummer op Memories en het heeft een ongelooflijk en bijna komisch gevoel. Om te beginnen is het erg interessant om Suleiman terloops “F Bombs” te horen droppen over akoestische gitaar en eiland conga drum vibes. De aspecten van gelaagdheid en breakdown secties zijn zo goed getimed op deze track. Wanneer de bas na een minuut en tien seconden eindelijk zijn intrede doet, zal de luisteraar met zijn hoofd in de rats zitten en tegen de tijd dat de blazers rond de anderhalve minuut hun intrede doen, ben je al helemaal aan het grooven. Het is zo’n goede openingstrack voor het album.

Het derde nummer, “Longing for Love”, is een meer emotioneel nummer dat begint met een gestripte vibe, vergelijkbaar met het eerste nummer, maar dit nummer heeft een strijkerssectie. De strijkers geven een prachtig contrast en klankkleur variatie aan het nummer. Er is ook een solo trompet op dit nummer dat een goede afwisseling geeft aan het nummer. Dit nummer is zeker een uitschieter op dit album door zijn geweldige mix van emotie en muzikaliteit.

Het 10e nummer, “If I Die” heeft de meest sombere lyrische inhoud verwijzend naar de hoop van Suleiman om een erfenis te hebben na zijn dood. Het nummer heeft zeer weelderige akkoorden met strijkers in volle focus met een backbeat op de drums. Het gevoelscontrast tussen de strijkerssectie en de akoestische fluit/hoornsectie van de ritmesectie en de gevarieerde elektronische elementen zorgt voor een geweldige luisterervaring. De aanwezige vocale harmonieën geven ook wat kleur aan het nummer. Dit stuk is goed uitgebalanceerd en geeft een zeer interessante vibe aan een gevarieerd album.

Het titelnummer van het album, “Memories” is zeker het donkerste nummer op deze release. Het nummer begint met wat luchtige vocale synths en gaat dan verder met akoestische gitaar en natuurlijk, de hoofdzang. Er zijn enkele geweldige breakdown secties hier met geharmoniseerde vocalen en bas die zeer effectief zijn in het breken van de melodie en het repetitieve achtergrondnummer. Er is hier een zeer smaakvolle vervormde gitaarsolo die echt bijdraagt tot de donkere aard van het deuntje. Ondanks de lengte van het stuk van 5 minuten en 24 seconden, heeft het een grote hoeveelheid variatie in wat betreft de volledige track stops om het interessant te maken.

Over het geheel genomen, is dit album fantastisch! Als een artiest die voor het eerst op de scène verschijnt sinds een labelwijziging, is Memories zeker een passieproject. Van de akoestische instrumenten, tot de soulvolle teksten en stembuigingen, alles is goed doordacht en perfect uitgevoerd. Dit album was meer een 54 minuten durende ervaring dan vele anderen die eerder in 2018 zijn uitgebracht en het is grondig te genieten. Check Memories voor een aantal ongelooflijke werken van muziekmeesterschap!

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more