Al Green – (1972) Let’s Stay Together

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Al Green – (1972) Let’s Stay Together

  • Release date: 1972
  • Label: Hi Records
  • Catalog #: SHL 32070
Terug naar Genre Interview

Rating: Great

Let’s Stay Together, zijn vierde studio-album, markeerde een hoogtepunt in Green’s samenwerking met Hi Records en producer Willie Mitchell. Hun samenwerking is een van de beste in de soulmuziek – ze hebben een oeuvre nagelaten dat zo herkenbaar is dat het niet onderdoet voor de opnamen van Holland-Dozier-Holland met The Supremes of Jerry Wexler met Aretha Franklin.

De door gospel beïnvloede titeltrack is een van de bekendste liefdesliedjes ooit opgenomen. Perfect maar niet klinisch gespeeld en zeer uit het hart gezongen, het is alsof elk stukje van Green’s leven en liefde ervan afhing. Het nummer werd nummer één in de States en een behoorlijke hit hier, en zou later, in 1983, Tina Turner’s carrière nieuw leven inblazen – maar haar versie is als cava voor Green’s Moët. Het is het hoogtepunt van de samenwerking tussen Mitchell en Green en heeft alle kenmerken van hun relatie – instrumenten met microfoons, zwijmelend soulvol koper, uitgevoerd door de Memphis Horns, ondersteund door de Hammond van Charles Hodges.

Weinig artiesten hebben zo’n meesterschap over hun materiaal tentoongespreid. Op So You’re Leaving, wanneer Green in scat uitbarst, is de pathos groter dan bij, zeg, Marvin Gaye; je hebt het gevoel dat je een man in wanhoop hoort. Maar temidden van al het zelfgeschreven materiaal is het een cover die de show steelt – How Can You Mend a Broken Heart, de Bee Gees-hit uit 1971, wordt omgetoverd tot een tour de force, ondersteund door verbluffend muzikaal vakmanschap. Green haalt elk greintje emotie uit de tekst, maar overdrijft geen enkele keer. Het is niet voor niets dat Q magazine het omschreef als “de soulballad naar een nieuw niveau van artisticiteit en verfijning”.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more

Amp Fiddler – (2006) Afro Strut

Release date: -dec-2006

Read more

Ady Suleiman – (2019) Thoughts + Moments Vol. 1 Mixtape

Release date: -dec-2019

Read more

Isley Brothers, The – (1976) Harvest For The World

Release date: -dec-1976

Read more

David Bowie – (1976) ChangesOneBowie

Release date: -dec-1976

Read more

Pink Floyd – (1975) Wish You Were Here

Release date: -dec-1975

Read more