Al Stewart – (1976) Year Of The Cat

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Al Stewart – (1976) Year Of The Cat

  • Release date: 1976
  • Label: RCA Victor
  • Catalog #: RS 1082
Terug naar Genre

Rating: Good

Al Stewart had zijn stem gevonden op Past, Present & Future en vond zijn geluid op Modern Times. Vervolgens perfectioneerde hij het allemaal op Year of the Cat uit 1976, misschien wel zijn meesterwerk.

Er is hier geen overkoepelend thema, zoals op zijn twee onmiddellijke voorgangers, maar de onmogelijke weelderigheid van Alan Parsons’ productie en Stewarts evocatieve Continentale verhalen geven de plaat een welkom gevoel van cohesie dat de plaat betoverend houdt terwijl hij van “Lord Grenville” naar “Midas Shadow” naar “Broadway Hotel” gaat, voordat hij eindigt met het beklijvende titelnummer.

Onderweg gaat Stewart nergens te diep op in, hij geeft er de voorkeur aan mysteries op te sporen met zijn evocatieve lyrische beeldspraak en een spinnende reeks van zelfbewust verfijnde muziek, songs die met een weloverwogen gratie Amerikaanse en Europese folk en pop oproepen. Dit zou ondraaglijk kostbaar kunnen zijn als het niet zo goed zou werken. Stewart staat los van zijn muziek, maar alleen in die zin dat hij dit album een stijlvolle elegantie meegeeft, en Parsons is zijn perfecte tegenpool, die de muziek een rijke, panoramische zwaai geeft die Stewarts globe-touring songs nabootst.

Het resultaat is een geweldig voorbeeld van hoe goed zelfbewuste progressieve pop kan zijn, mits de juiste producer en songwriter — en als je een fan bent van prog of pop en nog niet veel hebt nagedacht over Al Stewart, bereid je dan voor om betoverd te worden.

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Sharon Jones & The Dap-Kings – (2014) Give The People What They Want

Release date: -dec-2014

Read more

Roberta Flack – (1969) First Take

Release date: -dec-1969

Read more

Gregory Porter – (2010) Water

Release date: -dec-2010

Read more

Michael Kiwanuka – (2016) Love & Hate

Release date: -dec-2016

Read more

JMSN – (2016) It Is

Release date: -dec-2016

Read more

St. Germain – (2000) Tourist

Release date: -dec-2000

Read more