Alabama Shakes – (2015) Sound & Color

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Alabama Shakes – (2015) Sound & Color

  • Release date: 2015
  • Label: Rough Trade
  • Catalog #: RTRADLPX750
Terug naar Genre Concert

Rating: Great

Op hun debuut uit 2012, Boys & Girls, heeft Alabama Shakes nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze wezens van het Nieuwe Zuiden zijn — een band met ouderwetse blues, soul, gospel en country in hun bloed, maar opgevoed met moderne rock.

Op hun 2015 follow-up, Sound & Color, bevrijden ze zich van de overblijfselen van het verleden, laten ze zich gaan, en duwen ze zichzelf verder in beide richtingen. Dit had kunnen resulteren in een onsamenhangende plaat die zichzelf in twee tegengestelde richtingen trekt, maar de puinhoop van Sound & Color is verkwikkend, waarschijnlijk omdat het album zijn titel als een credo gebruikt.

Waar Boys & Girls soms een tikje sober leek — de band deed moeite om binnen de lijntjes te kleuren, bijna alsof ze hun goede smaak wilden overbrengen — barst Sound & Color van de oververzadigde tinten die zo levendig zijn dat ze bijna tastbaar lijken. Zulke diepe uitweidingen in schaduw en licht accentueren zowel de roots als de moderniteit van de groep, maar alleen al het feit dat ze zulke gedurfde, elastische geluiden najagen, geeft aan dat ze nauwelijks een throwback zijn. Bovendien is de aanval van de groep hier gespierd: er zit een sterke, grenzeloze funk in “Don’t Wanna Fight”, maar er zit een vergelijkbare kracht achter de traag-kronkelende soulballad “Gimme All Your Love”.

Vaak slaat Sound & Color op hol wanneer Alabama Shakes die energie kanaliseren in steeds wisselende, vloeibare uitvoeringen die bijna aanvoelen als roots-psychedelica, zoals “Future People” dat zijn strakke Memphis-groove laat overslaan met spookachtige harmonieën en dreunende fuzz. Zulke ongekunstelde vreemde fleurigheid bewijst dat Alabama Shakes wezens van hun tijd en plaats zijn — ze spelen Southern soul-rock in een tijdperk waarin het verleden niet te onderscheiden is van het heden, en hoe de band het oude met het nieuwe verweeft op Sound & Color voelt verbluffend fris aan.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more

Amp Fiddler – (2006) Afro Strut

Release date: -dec-2006

Read more

Ady Suleiman – (2019) Thoughts + Moments Vol. 1 Mixtape

Release date: -dec-2019

Read more

Isley Brothers, The – (1976) Harvest For The World

Release date: -dec-1976

Read more

David Bowie – (1976) ChangesOneBowie

Release date: -dec-1976

Read more

Pink Floyd – (1975) Wish You Were Here

Release date: -dec-1975

Read more