Alquin – (1973) The Mountain Queen

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Alquin – (1973) The Mountain Queen

  • Release date: 1973
  • Label: Polydor
  • Catalog #: 2925 019
Terug naar Genre

Rating: Good

Na Alquin’s veelgeprezen debuut uit 1972, Marks, kwam het jaar daarop Mountain Queen, dat in Groot-Brittannië genoeg aandacht trok om de Nederlandse band te laten optreden in de legendarische Britse tv-show The Old Grey Whistle Test.

Net als zijn voorganger was Queen verdeeld tussen instrumentale en vocale tracks, maar dit keer ook gelijkelijk verdeeld tussen een trio van expansieve nummers en drie veel kortere stukken. Verreweg het meest ambitieuze van de eerstgenoemde was “The Dance”, waarmee de set in fraaie stijl opent, een extravaganza die in ruim 13 minuten van de hoogten van de pomprock naar de kusten van de Californische pop/rock zwalkt, in folky velden graast, jazzclubs in Chicago aandoet en stopt in funkytown.

Een gelijktijdige knipoog naar de Doors en Stax is slechts een van de meer intrigerende wendingen van het stuk. Dit soort genre-verschuivingen zijn ook te horen op Marks, met name op het live-nummer “Mr. Barnum Junior’s Magnificent and Fabulous City,” dat Alquin nu de studio in heeft genomen, met als resultaat een opzwepende showcase voor de individuele muzikale bekwaamheid van elk lid. Minder geslaagd is het titelnummer, een pop/rocker die zowel een sterke melodie als een krachtige frontman mist; pas wanneer het stuk overschakelt naar een instrumentaal en andere genres wekt het enige interesse op.

Maar als “Mountain Queen” enigszins teleurstellend is, dan maken de overige kortere stukken dat meer dan goed. “Soft-Eyed Woman” vangt gitarist Ferdinand Bakker op zijn emotioneelst, terwijl “Don and Dewey” een showcase is voor zijn even indrukwekkende viool vaardigheden. “Convicts of the Air” is meer een teamprestatie die prachtig bluesy rock integreert met pastorale elementen, een vleugje van het Oosten, en plausibele vocalen. Deze keer zijn de arrangementen van de groep net complex genoeg om de aandacht te trekken, terwijl ze nooit de stemming van de nummers, de schoonheid van de melodieën of de bedoelde stijl overweldigen. Er was nauwelijks een jaar verstreken sinds hun debuut, maar Alquin was al volwassen aan het worden.

= Full Album Play List =

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Gregory Porter – (2017) Nat “King” Cole & Me

Release date: -dec-2017

Read more

Amy Winehouse – (2012) At The BBC

Release date: -dec-2012

Read more

Jungle – (2014) Jungle

Release date: -dec-2014

Read more

Isaac Hayes – (1969) Hot Buttered Soul

Release date: 17-jun-2021

Read more

St. Germain – (1995) Boulevard (The Complete Series)

Release date: -dec-1995

Read more

Alfa Mist – (2021) Bring Backs

Release date: -dec-2021

Read more