Amp Fiddler – (2003) Waltz Of A Ghetto Fly

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Amp Fiddler – (2003) Waltz Of A Ghetto Fly

  • Release date: 2003
  • Label: Genuine
  • Catalog #: GEN 015 DLP
Terug naar Genre Biografie Concert

Rating: Great

Luisteraars die bekend waren met toetsenist/zanger Amp Fiddler voor zijn twee 2002/2003 12″ releases kenden hem waarschijnlijk van zijn associaties met Detroit house figuur Moodymann en, in grotere mate, zijn aanvaringen met George Clinton en Prince. In 1990 nam hij ook een album op met zijn broer Bubz, uitgebracht onder de naam Mr. Fiddler; dit project kwam en ging zonder veel aandacht, vooral omdat het niet paste bij veel van wat dan ook in die tijd. Maar in 2003 kon je geen househead zijn of een dance-muziek-voor-grotere-volkeren magazine lezen zonder hem te horen of over hem te lezen.

Naast de singles, was Fiddler de ster van de fenomenale Moodymann productie “I’m Doing Fine,” gecrediteerd aan Amp Dog Knight, evenals van Only Child’s upbeat disco-house track “U Bring Me Vibes.” Hij speelde ook een rol in de Carl Craig-helmed Detroit Experiment, met toetsenwerk en de vocale taken op een cover van Stevie Wonder’s “Too High”. Na een paar decennia rondzwerven, kwam Fiddler eindelijk met zijn eerste solo album.

De meeste nummers van die singles komen hier terug in een iets andere vorm, terwijl de rest allemaal nieuw is. Net als het album van Mr. Fiddler is Waltz of a Ghetto Fly een beetje een anomalie, met af en toe een 4/4 house track gemengd met funky R&B die doet denken aan There’s a Riot Goin’ On-era Sly Stone (dit gaat verder dan de verwijzingen naar “You Caught Me Smilin'” in “You Played Me”) en Fiddler’s connecties uit het verleden. Aangezien de housetracks ook zwaar leunen op jaren ’70 funk, is het album samenhangender dan je zou verwachten.

Fiddler behoudt een constante, verzekerde, laid-back flow. Zelfs op zijn agressiefst — zoals op het protestlied “Love and War” (met backing van Moodymann) en het zweterige “Superficial” — gaat het er soepel en rijkelijk aan toe, even geschikt voor achtergrondluisteren als voor een samenzijn. Fiddler’s stem te horen – afwisselend een boterzachte croon en een diep gekroesde yowl – en de gevoelige kronkels van de toetsen in de loop van een heel album is een puur genot.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Alfa Mist – (2021) Bring Backs

Release date: -dec-2021

Read more

Tom Misch – (2014) Beat Tape 1

Release date: -dec-2020

Read more

Curtis Harding – (2017) Face Your Fear

Release date: -dec-2017

Read more

U2 – (1987) The Joshua Tree

Release date: -dec-1987

Read more

Alfa Mist – (2019) Structuralism

Release date: -dec-2019

Read more

Tom Misch – (2016) Reverie EP

Release date: -dec-2016

Read more