Amy Winehouse – (2003) Frank

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Amy Winehouse – (2003) Frank

  • Release date: 2003
  • Label: Island Records
  • Catalog #: 00602517762411
Terug naar Genre Biografie Concert

Rating: Excellent

Als een reeks ongelukkige vergelijkingen (zoals de volgende) ertoe leidt dat luisteraars de Britse zangeres Amy Winehouse gelijkstellen aan Macy Gray, dan is dat niet meer dan logisch. Beiden komen over als een hybride van Billie Holiday en Lauryn Hill die een glaasje hebben gedronken en daarna nog een late set in een supperclub hebben geprobeerd dan ze hadden moeten doen. Ondanks haar drankzuchtige persoonlijkheid en haar losse manier van zingen, is Winehouse een uitstekende vocaliste die zowel kracht als subtiliteit bezit, wat een steeds zeldzamer goed wordt onder hedendaagse zangeressen (of het nu jazz of R&B is).

Wat haar boven Macy Gray uittilt, is het feit dat haar muziek en haar carrière niet tot in het kleinste detail op de markt zijn gebracht. In plaats van Gray’s smoezelige studio-begeleidingen heeft Winehouse getalenteerde muzikanten die losse hitlijsten achter haar spelen met ruimte voor een paar solo’s. In plaats van een reeks tot digitale perfectie geprogrammeerde stembuigingen, heeft Winehouse’s plaat het gevoel dat hij uit zichzelf mag groeien – zonder dat er aan gemorreld of gesleuteld wordt (en zijn ziel verliest in het proces).

Alleen al Winehouse een paar minuten horen vampieren over een paar Braziliaanse gitaarlijnen op “You Sent Me Flying” is een zeldzaam en immens genoegen. Net als Nellie McKay (maar in tegenstelling tot bijna al haar tijdgenoten) werpen Winehouse-nummers als “Fuck Me Pumps”, “Take the Box” en “I Heard Love Is Blind” een koele, kritische blik op de muziekscene, op de uitgaansscene en zelfs op de zangeres zelf. Met “In My Bed” bewijst ze zelfs dat ze een commerciële R&B-productie kan maken, en een clubversie van “Moody’s Mood for Love” bevestigt niet alleen haar jazzreputatie maar bewijst ook dat ze kan overleven in het tijdperk van Massive Attack.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more