Amy Winehouse – (2006) Back To Black

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Amy Winehouse – (2006) Back To Black

  • Release date: 2006
  • Label: Universal Records
  • Catalog #: 173 412 8

Rating: Excellent

In tegenstelling tot haar (overigens ook prachtige) debuut album Frank, dat jazz georiënteerd was, is Back To Black zwaar geënt op de (sound van de) meidengroepen van de jaren 50-er en 60-er jaren van de vorige eeuw. Amy Winehouse ging samenwerken met de Dap-Kings (de band van Sharon Jones) tijdens de opnamen van het album, en nam ze ook mee op tournee. Het 11 nummers tellende album was gereed in vijf maanden en werd geproduceerd door Salaam Remi en Mark Ronson. De meerderheid van de nummers zijn opgenomen in de huisstudio van de Dap-Kings, in Brooklyn, New York. Drums, piano, gitaar en bas zijn live opgenomen, terwijl alle muzikanten zich in één (kleine) ruimte bevonden.

Het inlijven van het productieteam en de Dap-Kings zijn meesterzetten geweest voor het album. De wall-of-sound-achtige productie, gekoppeld aan het authentieke soul gevoel (inclusief instrumentarium) van de Dap-Kings passen perfect bij de prachtige doorleefde stem van Amy Winehouse, die haar ziel en zaligheid in de nummers legt. Haar teksten zijn uitermate direct en, soms zelfs pijnlijk, eerlijk. De onderwerpen zijn zwaar, maar door de omlijsting wordt het nergens ondraaglijk.

Het is ongelooflijk dat Amy Winehouse, die ten tijde van de opnamen nog maar 22 jaar oud was, een dergelijk album kon maken, laat staan zelf componeren en zo geloofwaardig doen overkomen. Het laatste is waarschijnlijk ook de reden dat het album direct binnenkomt bij mij, los van de pracht van de nummers zelf. Vooral niet vergeten dat Amy Winehouse met nummers als Rehab, You Know I’m No Good, Back To Black, Love Is A Losing Game, Tears Dry On Their Own en Wake Up Alone ook gewoon prachtige en tijdloze nummers heeft gemaakt, die als klassiek kunnen worden aangemerkt. Een prestatie van wereldformaat!

Inmiddels wordt Back To Black wereldwijd erkend als het meesterwerk dat het is. Het is eeuwig zonde dat haar zelfdestructieve kant het heeft gewonnen van haar artistieke.

Voor mij zijn de beste nummers van dit album;

  1. Alle nummers

= Full Album Palyer =

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Sharon Jones & The Dap-Kings – (2014) Give The People What They Want

Release date: -dec-2014

Read more

Roberta Flack – (1969) First Take

Release date: -dec-1969

Read more

Gregory Porter – (2010) Water

Release date: -dec-2010

Read more

Michael Kiwanuka – (2016) Love & Hate

Release date: -dec-2016

Read more

JMSN – (2016) It Is

Release date: -dec-2016

Read more

St. Germain – (2000) Tourist

Release date: -dec-2000

Read more