Amy Winehouse – (2006) Back To Black

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Amy Winehouse – (2006) Back To Black

  • Release date: 2006
  • Label: Universal Records
  • Catalog #: 173 412 8
Terug naar Genre Biografie Concert

Rating: Excellent

Het verhaal van Back to Black is er een waarin beroemdheid en het potentieel van commercieel succes Amy Winehouse dreigen te ruïneren. Dit omdat dezelfde onbevangenheid en speelsheid die haar geluid zo bijzonder maakten toen ze debuteerde gemakkelijk hadden kunnen worden witgewassen recht uit het bestaan voor deze doorbraak plaat. Dat feit kan helpen verklaren waarom fans zo geschrokken waren van beschuldigingen in de pers dat Winehouse opzettelijk gewicht had verloren om een slanker uiterlijk te presenteren.

Hoewel ze met Back to Black de jazz vaarwel zegt en de hedendaagse R&B volledig omarmt, komen alle beste delen van haar muzikale karakter intact naar voren, en zijn ze eigenlijk des te beter voor de transformatie van jazz-zangeres naar soulsirene. Met de van Frank teruggekeerde producer Salaam Remi, plus de welkome toevoeging van Mark Ronson (vers van successen als producer voor Christina Aguilera en Robbie Williams), heeft Back to Black een soortgelijk geluid als Frank, maar met veel meer flair en sprankeling.

Winehouse werd geïnspireerd door de girl group soul van de jaren ’60, en gelukkig zijn Ronson en Remi twee van de meest vlotte en organische R&B producers die actief zijn. (Ze weten ook zeker hoe ze dat tijdperk moeten oproepen; Remi’s “Tears Dry on Their Own” is een sprankelende hommage aan het Motown-nummer “Ain’t No Mountain High Enough”, en Ronson roept op zijn tracks een groot aantal Brill Building-kenmerken op).

Net als voorheen schrijft Winehouse alle liedjes vanuit haar eigen ervaringen, waarvan de meeste gaan over de soms uitbundige en vaak bitterzoete grillen van de liefde. Net als bij Frank zijn haar oog voor details en de manier waarop ze die beschrijft verrukkelijk. Op de knallende eerste single spreekt ze zich uit tegen “Rehab” met een paar geweldige zinnen: “They tried to make me go to rehab I won’t go go go, I’d rather be at home with Ray” (Charles, dus). Maar zo vaak als niet zijn de songs op Back to Black universeel, songs die iedereen, zelfs Joss Stone, naar de top van de hitlijsten zou kunnen brengen, zoals “Love Is a Losing Game” of het titelnummer (“We only said good bye with words, I died a hundred times/You go back to her, and I go back to black”).

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more