Angelo Branduardi – (1977) La Pulce D’acqua

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Angelo Branduardi – (1977) La Pulce D’acqua

  • Release date: 1977
  • Label: Musiza
  • Catalog #: 26 395 XOT
Terug naar Genre

Rating: Average

Angelo Branduardi, de in Lombardije geboren ‘minstreel’ van de Italiaanse muziek, bracht zijn vierde album, La pulce d’acqua, uit toen het grote getij van de Italiaanse prog al aan het wegebben was. Desondanks is dit album waarschijnlijk een van zijn meest vooruitstrevende inspanningen, die Branduardi’s gebruikelijke mix van folk en middeleeuwse invloeden combineert met meer ambitieuze songwriting en complexere instrumentatie. Branduardi is echter altijd veel meer geweest dan een eenvoudige singer-songwriter – een hoog opgeleid musicus, met een solide theoretische achtergrond (ik heb hem horen spreken op een conferentie, en was echt onder de indruk van zijn kennis), evenals een gepassioneerd onderzoeker naar de verschillende verschijningsvormen van wereldmuziek. Dit zou reden genoeg zijn om hem in de PA database op te nemen – veel van zijn materiaal heeft trouwens dezelfde bronnen als de muziek die door veel gerenommeerde Britse en Europese folk-rock groepen wordt geproduceerd.

In La pulce d’acqua wordt Branduardi begeleid door een aantal uitstekende muzikanten, waarvan sommige ongebruikelijke instrumenten bespelen, zoals de panpijp, de bouzouki, en de bijzonder klinkende launeddas, de Sardijnse doedelzak. Dit unieke instrument, dat het grimmige landschap van het Mediterrane eiland oproept, is prominent aanwezig in het openingsnummer van het album, Ballo in fa diesis minore, geïnspireerd op een barokdans, waarin de Dood spreekt en zich tot ieders heer en meester verklaart. Il ciliegio is daarentegen gebaseerd op een beroemde Engelse folk ballade, The Cherry Tree Carol, ook uitgevoerd door The Pentangle op hun Solomon’s Seal album (hoewel met een andere muziek – Branduardi’s versie is duidelijk meer upbeat). De pittige titeltrack heeft een rijk orkestraal arrangement, evenals het parmantige geluid van de piccolo en andere houtblazers.

Over het geheel genomen is het album consistent goed uitgevoerd, met alle deelnemende muzikanten in topvorm. Het merendeel van de nummers is niet bijzonder experimenteel, en blijft binnen de songvorm.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Gregory Porter – (2017) Nat “King” Cole & Me

Release date: -dec-2017

Read more

Amy Winehouse – (2012) At The BBC

Release date: -dec-2012

Read more

Jungle – (2014) Jungle

Release date: -dec-2014

Read more

Isaac Hayes – (1969) Hot Buttered Soul

Release date: 17-jun-2021

Read more

St. Germain – (1995) Boulevard (The Complete Series)

Release date: -dec-1995

Read more

Alfa Mist – (2021) Bring Backs

Release date: -dec-2021

Read more