Atlanta Rhythm Section – (1974) Third Annual Pipe Dream

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Atlanta Rhythm Section – (1974) Third Annual Pipe Dream

  • Release date: 1974
  • Label: Polydor
  • Catalog #: PD-6027
Terug naar Genre

Rating: Good

Voor hun derde album zet de Atlanta Rhythm Section, die pas getekend is bij Polydor na een paar releases voor Decca, hun beste beentje voor met goede rock & roll met zuidelijke invloeden voor de opener van het album, “Doraville”, een aanstekelijk eerbetoon aan hun geboortestad.

Ze hebben ook een subtielere betovering met “Jesus Hearted People”, dat hun liefde voor de zuidelijke cultuur in meer algemene termen presenteert. Van daaruit gaat het naar de gepaste bluesy momenten op “Close the Door” en het stemmige instrumentale “Blues in Maude’s Flat,” en naar het moerasrockgebied op “Join the Race (To Inner Space),” dat ook een paar vleugjes progressieve rock jamming bevat, vooral op de keyboards en de gitaar break.

En dat is nog maar de eerste kant — de tweede kant van de originele LP toont de band in een meer introspectieve en experimentele modus (vooral op “The War Is Over”), maar beknibbelt niet op het muzikantschap, basaal en anderszins, en “Angel (What in the World’s Come Over Us)” voegt zelfs harmonieën toe die Crosby, Stills & Nash bijna waardig zijn.

De resulterende plaat brak een paar regels in die tijd — de meeste zuidelijke bands (met uitzondering van de Allman Brothers) werden niet verondersteld om te experimenteel te worden — maar het raakt alle juiste knoppen om drie decennia later nog goed te luisteren. Jammer genoeg bereikte de plaat destijds slechts nummer 74 (wat hun hoogste LP-plaats in de hitlijsten van de volgende jaren zou zijn), en leverde hij een paar regionale hits op, “Doraville” en “Angel”; maar het is de moeite waard om meer dan een paar keer te beluisteren voor een scherpere kijk op de permutaties van “Southern rock”.

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Sharon Jones & The Dap-Kings – (2014) Give The People What They Want

Release date: -dec-2014

Read more

Roberta Flack – (1969) First Take

Release date: -dec-1969

Read more

Gregory Porter – (2010) Water

Release date: -dec-2010

Read more

Michael Kiwanuka – (2016) Love & Hate

Release date: -dec-2016

Read more

JMSN – (2016) It Is

Release date: -dec-2016

Read more

St. Germain – (2000) Tourist

Release date: -dec-2000

Read more
%d bloggers liken dit: