Average White Band – (1975) Cut The Cake

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Average White Band – (1975) Cut The Cake

  • Release date: 1975
  • Label: Atlantic
  • Catalog #: ATL 50 146
tbody>

Terug naar Genre

Rating: Good

In de informatieve liner notes die hij schreef voor Rhino’s begin jaren ’90 heruitgave van Cut the Cake, legt schrijver A. Scott Galloway uit dat dit uitstekende album werd opgenomen onder minder-dan-ideale omstandigheden. De originele drummer van de Average White Band, Robbie McIntosh, stierf in 1974 aan een overdosis heroïne, en de overlevende leden waren nog in de rouw toen ze begonnen te werken aan hun derde album, Cut the Cake (dat oorspronkelijk op LP uitkwam in 1975).

Steve Ferrone, een zwarte drummer uit Londen, Engeland, werd ingehuurd als vervanger – ironisch genoeg werd hij het eerste zwarte lid van een Schotse soul/funk band die een zeer Afro-Amerikaans geluid had en een grotendeels Afro-Amerikaanse aanhang. Ondanks het feit dat de leden van AWB nog steeds McIntosh’s dood in hun gedachten hadden toen ze Cut the Cake aan het schrijven en opnemen waren, is dit geen deprimerend of consistent melancholisch album; verre van dat. In feite zijn delen van het album ronduit leuk, vooral up-tempo funk juweeltjes als “School Boy Crush,” “Groovin’ the Night Away” en de hit titelsong (die het tot nummer zeven in Billboard’s R&B singles chart schopte).

Cut the Cake is ook het album dat ons de ballade “Cloudy” (een van de meer melancholische nummers) en AWB’s versie van “If I Ever Lose This Heaven,” een gladde soul klassieker die oorspronkelijk werd opgenomen door Quincy Jones in 1973. Het nummer was geen hitparadebreker — het bereikte een hoogtepunt op nummer 25 in Billboard’s R&B singles chart — maar het werd wel een favoriet onder AWB fans en kreeg veel aandacht op “quiet storm” formats. AWB’s leden klinken zeker niet alsof ze in rouw zijn op Cut the Cake. Ze eren McIntosh’s nagedachtenis door hun veerkracht te tonen en een van hun beste, meest innemende albums af te leveren.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Daft Punk – (2013) Random Access Memories

Release date: -dec-2013

Read more

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more