Azymuth – (1980) Outubro

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Azymuth – (1980) Outubro

  • Release date: 1980
  • Label: Milestone Records
  • Catalog #: 61.111
Terug naar Genre

Rating: Good

De release van Outubro in 1980 betekende het begin van een zeer productieve periode voor jazz-funk trio Azymuth op het gerenommeerde New Yorkse label Milestone Records. Het is een snelle opvolger van Light As A Feather en bevat zeven goed doordachte originele werken, naast twee prachtige covers – waaronder het titelnummer, oorspronkelijk geschreven door MPB-zanger Milton Nascimento, en een bewerking van Chick Corea’s “500 Miles High”. Deze laatste is veel donkerder dan het origineel: een diepe en broeierige affaire waarin de zware baslijn van Alex Malheiros contrasteert met de melodieuze lijnen van Bertrami die erbovenuit klateren.

Dit vermogen om vroegere composities nieuw leven in te blazen werd een handelsmerk van Azymuth’s Milestone tijdperk, nadat ze rechtstreeks verwezen naar Corea op het eerder genoemde Light as A Feather met een versie van de klassieke titelmelodie geschreven door Stanley Clarke, en terugkeerden naar Nascimento met een cover van “Nothing Will Be As it Was” op Telecommunication uit 1982. Het lijkt daarom volkomen passend dat hun eigen catalogus de heruitgavebehandeling krijgt van Far Out Recordings.

Tracks als “Dear Limmertz” zijn nog steeds van groot belang, en Azymuth’s invloed op de bredere muziekcultuur wordt terecht erkend: alleen al dit nummer is gesampled door de linkse beatwizard Daedelus en de Sloveense rapartiest Gramatik, nog afgezien van de talloze credits die zijn vergaard uit andere opnames die zijn gesampled door will.i.am, Theo Parrish en Brainfeeder head honcho Flying Lotus.

De muziek heeft ook andere implicaties, als we kijken naar de recente verzoening tussen hiphop en jazz – aangevoerd door mensen als Kamasi Washington, Christian Scott en Butcher Brown – die heeft geleid tot een sterk en ambitieus luisterpubliek dat beschikt over een breder en vloeiender muzikaal palet. Er is dus zeker ruimte voor deze nieuwe generatie luisteraars om geboeid en verlevendigd te worden door het werk van dit buitensporig productieve trio.

Outubro heeft Azymuth’s erfenis veiliggesteld en hun mix van high-tempo samba, woeste grooves en voorbeeldig muzikantschap is goed gevangen in deze negen tracks tellende verkenning: een belangrijke en essentiële release die zeker de moeite waard is om opnieuw te beluisteren.

= Full Album Play List =

= Track List =

UDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more