Baby Huey – (1971) The Baby Huey Story (The Living Legend)

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Baby Huey – (1971) The Baby Huey Story (The Living Legend)

  • Release date: 1971
  • Label: Music On Vinyl,
  • Catalog #: MOVLP1639
Terug naar Genre

Rating: Great

Baby Huey’s enige album, uitgebracht na zijn vroegtijdige dood, is niet voor niets The Living Legend genoemd. Hij was legendarisch in zijn verschijning, een 400-pond man met een voorliefde voor flamboyante kleding en bekroond door een wollige Afro, een look die het best geïllustreerd wordt door een van de vele zeldzame foto’s opgenomen in de Water Records editie die onze man toont in een wijdvallend polka-dot shirt met een limoen-groen jasje. Buiten zijn ongewone verschijning, was hij gezegend met een verbluffende, felle stem, vergelijkbaar met Otis Redding en Howard Tate, het ene moment jankend en huilend en het andere moment vreemd teder en sentimenteel.

Nergens op Living Legend is zijn bereik duidelijker dan in het openingsnummer, “Listen to Me,” waar luisteraars kennismaken met zowel het enigma van Baby Huey als zijn diamantsterke psychedelische funk-begeleidingsband, de Baby Sitters. De energieke instrumentale workout “Mama Get Yourself Together” is de J.B.’s waardig en een wazige, spiraalvormige tien minuten durende vertolking van Sam Cooke’s klassieker “A Change Is Going to Come” bevestigt dat de Baby Sitters zich zouden kunnen meten met Blood, Sweat & Tears.

Nog meer overlevering die The Living Legend van goed naar geweldig katapulteert: de productie was in handen van Curtis Mayfield, reden genoeg om het bijna essentieel te maken, en wordt benadrukt door drie van zijn composities, “Mighty Mighty,” die Mayfield en de Impressions een paar jaar eerder opnamen; “Running,” een klassiek Mayfield nummer dat hier alleen te horen is in glorieuze stukjes gescheurd door een band die probeert om elk lid te laten soleren; en “Hard Times”, dat Mayfield zelf opnieuw zou opnemen op zijn album There’s No Place Like America Today uit 1975, hoewel Baby Huey’s messcherpe lezing de definitieve versie blijft — geen klein voorbehoud als je bedenkt dat Mayfield niet alleen het nummer schreef, maar ook met recht beschouwd kan worden als één van de architecten van de soul.

= Full Album Play List =

DERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Alfa Mist – (2021) Bring Backs

Release date: -dec-2021

Read more

Tom Misch – (2014) Beat Tape 1

Release date: -dec-2020

Read more

Curtis Harding – (2017) Face Your Fear

Release date: -dec-2017

Read more

U2 – (1987) The Joshua Tree

Release date: -dec-1987

Read more

Alfa Mist – (2019) Structuralism

Release date: -dec-2019

Read more

Tom Misch – (2016) Reverie EP

Release date: -dec-2016

Read more