Bananarama ‎– (1984) Bananarama

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Bananarama ‎– (1984) Bananarama

  • Release date: 1984
  • Label: London Records
  • Catalog #: 820 036-1
Terug naar Genre

Rating: Good

Voor hun tweede album onderging Bananarama een veelzeggende verandering in hun persoonlijkheid, van de loshangende, in overall geklede everygirls van Deep Sea Skiving naar een slanker en glamoureuzer uiterlijk.

Het album heeft ook een veel meer gepolijst gevoel dan het af en toe warrige debuut, wat niet altijd een goede zaak is; door Tony Swain en Steve Jolley aan te houden om het geheel te produceren (het duo had de productietaken op het debuut met drie anderen gedeeld), verruilde Bananarama hun vroege tropisch getinte speelsheid en ironische boventonen voor een commerciëler geluid dat goed scoorde in de hitlijsten (de geweldige opener “Cruel Summer” werd een wereldwijde hit, en verschillende andere nummers werden U. K. hits waren) maar minder uniek was dan voorheen.

Wat het meest ongewoon is aan Bananarama is de inhoud van de songs. Tekstueel is het album verrassend serieus, met onderwerpen variërend van sektarisch geweld in Ierland (“Rough Justice”) tot huiselijk geweld (“King of the Jungle”) tot drugsgebruik (“Hot Line to Heaven”), en dat past allemaal niet bij het vrolijke imago van het trio. Sterker nog, onder het meezingrefrein blijkt het beste nummer van het album, “Robert de Niro’s Waiting”, de getraumatiseerde overpeinzingen van een tiener slachtoffer van verkrachting te zijn, op een onwaarschijnlijk dromerige, zorgeloze melodie.

Zelfs relatief lichte nummers als “State I’m In” en “Dream Baby” hebben een vreemde paranoïde toon. Natuurlijk duurde de omweg naar volwassen thema’s niet lang, want het volgende album van de groep introduceerde de aan de hitlijsten gebonden frivoliteit van Stock-Aitken-Waterman in het plaatje, maar Bananarama bleef een intrigerende en vaak uitstekende zijtrip.

Belangrijke discografische curiositeit: originele U.S. exemplaren van Bananarama bevatten een verlengde zeven minuten durende opname van “Hot Line to Heaven.” Na de release in de herfst van 1984 van de single “The Wild Life” (het thema van Cameron Crowe’s tweede film), werden de Amerikaanse kopieën van Bananarama aangepast om de nieuwe single aan het begin van kant twee te zetten, gevolgd door de superieure single bewerking van “Hot Line to Heaven”.

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Sharon Jones & The Dap-Kings – (2014) Give The People What They Want

Release date: -dec-2014

Read more

Roberta Flack – (1969) First Take

Release date: -dec-1969

Read more

Gregory Porter – (2010) Water

Release date: -dec-2010

Read more

Michael Kiwanuka – (2016) Love & Hate

Release date: -dec-2016

Read more

JMSN – (2016) It Is

Release date: -dec-2016

Read more

St. Germain – (2000) Tourist

Release date: -dec-2000

Read more
%d bloggers liken dit: