Bill Withers – (1972) Still Bill

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Bill Withers – (1972) Still Bill

  • Release date: 1972
  • Label: Sussex
  • Catalog #: SXBS 7014
tbody>

Terug naar Genre Biografie

Rating: Great

Bill Withers kwam tot zijn recht op zijn tweede album, Still Bill. De plaat, die in 1972 werd uitgebracht, is een opmerkelijke samenvatting van een aantal hedendaagse stijlen: de gladde soul uit Philly, rokerige, late-night funk via Bobby Womack, bluesy Southern soul, en jaren ’70 singer/songwriterisme.

Het is rijke, subtiel gelaagde muziek, maar de beste eigenschap is dat het gemakkelijk aankomt, nooit moeizaam of overwerkt klinkt. Je moet het album een paar keer draaien om te beseffen hoe veelzijdig Withers is op Still Bill, om te horen hoe hij ingewikkelde, funky ritmes net zo moeiteloos en eenvoudig laat klinken als het bekendste nummer van het album, het gospelgetinte, inspirerende anthem “Lean on Me.” Dat is het genie achter Withers’ muziek: het is warm en gemakkelijk toegankelijk, maar het heeft een diepte en complexiteit die zich openbaart na vele malen te zijn afgespeeld – en gezien het geluid en het gevoel van de muziek, van de weelderige arrangementen tot zijn troostende stem, is het gemakkelijk om dit steeds weer opnieuw te willen spelen.

Dan is er ook nog de kwaliteit van het songmateriaal, dat even verzekerd is op het groovende “Lonely Town, Lonely Street” als op het achterdochtige, paranoïde “Who Is He (And What Is He to You)?” of “Use Me”, waarop hij zich met plezier laat gebruiken door zijn object van affectie. Dit hoge niveau van songwriting wordt de hele plaat volgehouden, waardoor dit het grootste bewijs is van zijn aanzienlijke gaven.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more