Bill Withers – (1971) Just As I Am

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Bill Withers – (1971) Just As I Am

  • Release date: 1971
  • Label: Sussex
  • Catalog #: MLP 15.903
Terug naar Genre Biografie

Rating: Great

Hoewel low-key naar de maatstaven van de vroege jaren ’70 soul, Withers debuutplaat is bij alle maatstaven een verbazingwekkende debuut. Misschien heeft de relatief hoge leeftijd voor een singer/songwriter die zijn eerste album uitbrengt (Withers was begin dertig toen het uitkwam) geholpen om de nummers een volwassenheid en gewicht te geven die in de meeste eerste pogingen ontbraken.

Withers veroverde meteen een plaats binnen de soulmuziek door folk-achtige, meer introspectieve elementen te integreren dan wat bijna overal elders binnen de stijl te horen was. Terwijl zachte orkestratie en jazz-funk ritmes vaak te horen waren, verzaakte hij niet aan wat down-home blues en gospel invloeden, die echt naar de voorgrond kwamen op nummers als “Grandma’s Hands”.

Het zangerige, melancholische “Ain’t No Sunshine” was de verdiende hit van de plaat, maar de rest van het album bevatte een aantal fijne, bruisende groovende nummers die ten onrechte bekend blijven bij het grote publiek, zoals “Harlem,” “Sweet Wanomi,” “Moanin’ and Groanin’,” en “Better Off Dead.” Al het materiaal was origineel, behalve covers van Fred Neil’s “Everybody’s Talkin'” en The Beatles’ “Let It Be,” die Withers beide omtoverde tot zijn eigen gedenkwaardige op akoestiek gebaseerde soulstijl.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more