Bob Dylan – (1963) The Freewheelin’ Bob Dylan

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Bob Dylan – (1963) The Freewheelin’ Bob Dylan

  • Release date: 1963
  • Label: Columbia
  • Catalog #: KCS 8786
Terug naar Genre

Rating: Great

Het belang van The Freewheelin’ Bob Dylan kan moeilijk overschat worden, de plaat die Dylan definitief vestigde als een ongeëvenaarde songwriter, iemand met een aanzienlijke vaardigheid, verbeeldingskracht en visie. In die tijd was folk behoorlijk populair op universiteitscampussen en in boheemse kringen, en het kwam in verdunde vorm in de popcharts terecht, en hoewel er zeker een aantal begaafde songwriters waren, was er nog niemand die de scène overstijgt zoals Dylan dat met deze plaat deed.

Er zijn een paar (zeer goede) covers, met “Corrina Corrina” en “Honey Just Allow Me One More Chance,” maar ze verbleken bij de originelen hier. Destijds kregen de sociale protesten de meeste aandacht, en terecht, want “Blowin’ in the Wind,” “Masters of War,” en “A Hard Rain’s A-Gonna Fall” waren niet alleen specifiek in hun doelwitten; ze waren gracieus uitgevoerd en zelfs melodieus. Hoewel ze door de jaren heen veerkrachtig zijn gebleken, als dat alles was wat Freewheelin’ te bieden had, zou het niet zijn seismische impact hebben gehad, maar dit onthulde ook een liedjesschrijver die met gelijke bekwaamheid grilligheid (“Don’t Think Twice, It’s All Right”), prachtige liefdesliedjes (“Girl From the North Country”), en vrolijk absurdistische humor (“Bob Dylan’s Blues,” “Bob Dylan’s Dream”) kon produceren.

Dit is rijke, fantasierijke muziek, die het geluid en de geest van Amerika evenzeer weergeeft als die van Louis Armstrong, Hank Williams, of Elvis Presley. Dylan heeft in veel opzichten muziek opgenomen die dit evenaart, maar hij heeft het nooit overtroffen.

= Full Album Play List =

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Gregory Porter – (2017) Nat “King” Cole & Me

Release date: -dec-2017

Read more

Amy Winehouse – (2012) At The BBC

Release date: -dec-2012

Read more

Jungle – (2014) Jungle

Release date: -dec-2014

Read more

Isaac Hayes – (1969) Hot Buttered Soul

Release date: 17-jun-2021

Read more

St. Germain – (1995) Boulevard (The Complete Series)

Release date: -dec-1995

Read more

Alfa Mist – (2021) Bring Backs

Release date: -dec-2021

Read more