Bob James – (1974) One

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Bob James – (1974) One

  • Release date: 1974
  • Label: CTI
  • Catalog #: CTI 6043
Terug naar Genre Biografie Interview

Rating: Great

Het album One werd in 1974 uitgebracht op Creed Taylor’s CTI label. Het was onmiddellijk populair, en de jaren hebben de status ervan alleen maar verhoogd – tot het punt waarop vintage exemplaren gewilde verzamelobjecten zijn geworden.

Muzikaal gezien is One onweerstaanbaar. Vooral het nummer Nautilus is een van de meest gesamplede nummers uit de geschiedenis (een ander nummer is Take Me to the Mardi Gras, ook van Bob James, van zijn tweede album, uiteraard getiteld Two). One was een uitbundige productie, met een groot ensemble inclusief grote strijkers- en kopersecties en met top sessiemuzikanten. Het is een Rolls-Royce van een plaat die de geluidskwaliteit heeft gekregen die hij verdient, mede door de enginering van de wereldbefaamde Rudy Van Gelder.

Het album opent met spookachtige oerwoudgeluiden, kletterende vocale effecten en verontrustende drumloopjes op Valley of the Shadows. De drummer hier is niemand minder dan Steve Gadd. Onder dit alles ligt een subtiele textuur van atmosfeer gecreëerd door Bob James op keyboards voordat het levendig in bloei uitbarst als junglebloemen, samen met blaaspartijen en een vette uitbarsting van akkoorden van Richie Resnicoff’s strakke gitaar. Ik was gaan zitten om naar deze plaat te luisteren en verwachtte een lichtvoetige en aanstekelijke fusion. Maar Valley of the Shadows is verontrustende en duivelse funk, die doet denken aan Miles Davis, post-Bitches Brew. Grover Washington Jr.’s sopraansax is subtiel en verleidelijk, als een miniatuurduivel die toespelingen in je oor fluistert. Een verlossende koper- en koorsectie opent eindelijk een open plek in de jungle en laat het licht binnen.

In the Garden is een opzienbarende herinterpretatie van Pachelbel’s Canon in D – met een laid-back Nashville groove, nota bene. Het is een waanzinnige geniale zet. De zachte, vloeiende structuur van de Canon leent zich verrassend goed voor dit soort aanpak met zijn oprechte countrygevoel, hier prachtig uitgevoerd door Eric Weissberg, bekend van Duelling Banjos, op pedal steel gitaar en Hugh McCracken op harmonica. Verbluffend, brutaal, en zo mooi dat je er kippenvel van krijgt.

Soulero is natuurlijk een soulvolle bolero en opnieuw demonstreert drummer Steve Gadd zijn genialiteit en zijn bovenmenselijke ritmische capaciteiten. Zolang mannen als hij bestaan, zullen drummachines overbodig blijven. Gadd zorgt voor de gestaag stijgende en verschuivende opeenvolging van roltrapplaten waarop de keyboards van Bob James naar boven rijden. En, nogmaals, de sopraansax van Grover Washington Jr. zorgt voor een zuurzoet commentaar.

Na een geslaagde Country & Western interpretatie van Pachelbel is het misschien niet helemaal verrassend om Modest Moessorgski’s Night On Bald Mountain omgewerkt te horen worden tot een stukje funky jaren 1970 cop show hipness – Night on Starsky and Hutch (Bob James heeft meegewerkt aan de klassieke cop film Serpico, en componeerde het thema voor de TV sitcom Taxi). Na de majestueuze orkestrale krachten op sommige andere nummers is het ironisch genoeg amusant om deze symfonische favoriet terug te brengen tot wat grotendeels een funkwork-out met ritmesectie is. De keyboards zijn natuurlijk cruciaal, maar Gary King’s bas, Gadd’s drums en Resnicoff’s gitaar zijn het levensbloed van het stuk, hoewel het geen jaren zeventig cop show thema zou zijn zonder een aantal geweldige koperblazers (de blazerssectie omvat grootheden als Jon Faddis en Thad Jones).

Het veelvuldig gesamplede Nautilus heeft een griezelig science fiction randje, met ijzige schallende geluidsfragmenten die een kristalpatroon vormen op een winters raam, voordat ze worden uitgewist door de gloed van de keyboards die dichterbij komt, als koplampen op de oprit. Het heeft een recursieve, hypnotiserende groove die zich als een muzikale Möbius-strip in zichzelf terug kronkelt, terwijl de nobele klassieke flonkeringen van de strijkerssectie een vreemd passend decor vormen voor het futuristische, elektronische en funky vlees van het stuk, met James’ keyboards die bijna vocaal zijn. Het wordt op dit album duidelijk dat de werkelijk geïnspireerde aard van Bob James’ muziek ligt in zijn vermogen om dit soort gedurfde contrasten te gebruiken om eindeloos luisterbare muziek te maken. Geen wonder dat zijn materiaal na veertig jaar nog steeds zo nieuw klinkt als morgen.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDER: Jacqueline

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more