Bob Marley & The Wailers – (1978) Babylon By Bus

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Bob Marley & The Wailers – (1978) Babylon By Bus

  • Release date: 1978
  • Label: Island Records
  • Catalog #: 300 152
Terug naar Genre

Rating: Great

Babylon by Bus is waarschijnlijk het meest invloedrijke live reggae album ooit. Het legt Bob Marley en de Wailers vast tijdens de Europese tak van hun Kaya tour in de lente van 1978. Het succes van deze set was echter niet geheel onverwacht. Als de universele en wijdverspreide bijval voor Live! – hun eerste concertopname – een indicatie was, wisten alle betrokkenen dat een optreden van Bob Marley & the Wailers een unieke energie en een geheel eigen vibe bevatte. In schril contrast met de ietwat pastorale grooves van het Kaya album, heeft Babylon by Bus een meer agressief geluid — wat een handelsmerk was van deze specifieke band.

Tyrone Downie’s progressieve rock keyboard smaken op “Exodus,” evenals zijn oordeelkundig geplaatste percussieve clavinet accenten tijdens “Punky Reggae Party,” gaan samen met Aston “Familyman” Barrett’s viscous basslines om iets te creëren dat verwant is aan psychedelische reggae of zelfs in de lijn van Parliament/Funkadelic. Heathen” benadrukt Andersons explosieve gitaarsolo’s, die duidelijk doen denken aan Eddie Hazel uit zijn vroege dagen bij Funkadelic.

De lead gitaarsolo’s op “Rebel Music (3 O’Clock Roadblock)” en “Is This Love” definiëren ook Al Anderson’s innovatieve en onmiskenbaar Westerse gitaarstijl, zoals die naadloos en grondig geïntegreerd is met Marley and the Wailers. Net als op hun eerste concertalbum wordt op Babylon by Bus materiaal uit de geschiedenis van de band tot dan toe belicht. “No More Trouble” wordt in een geheel nieuwe context geplaatst wanneer het wordt gekoppeld aan “War”, met teksten die zijn overgenomen uit een toespraak van de Verenigde Naties door Haille Selassie I, de Ethiopische keizer die wordt beschouwd als de vader van het moderne rastafarianisme.

Andere vroege nummers, zoals “Kinky Reggae” en “Stir It Up,” blijken niet de enige favorieten van de concertgangers te zijn. Recentere nummers zoals “Is This Love”, “Jammin'” en “Exodus” krijgen zelfs de meeste bijval. Zonder twijfel is Babylon by Bus een integraal onderdeel van elke populaire muziekcollectie.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Gregory Porter – (2017) Nat “King” Cole & Me

Release date: -dec-2017

Read more

Amy Winehouse – (2012) At The BBC

Release date: -dec-2012

Read more

Jungle – (2014) Jungle

Release date: -dec-2014

Read more

Isaac Hayes – (1969) Hot Buttered Soul

Release date: 17-jun-2021

Read more

St. Germain – (1995) Boulevard (The Complete Series)

Release date: -dec-1995

Read more

Alfa Mist – (2021) Bring Backs

Release date: -dec-2021

Read more