Bob Marley & The Wailers – (1980) Uprising

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Bob Marley & The Wailers – (1980) Uprising

  • Release date: 1980
  • Label: Tuff Gong
  • Catalog #: 202.462
Terug naar Genre

Rating: Excellent

Uprising zou het laatste studioalbum van Bob Marley & the Wailers zijn dat tijdens Marley’s leven zou worden uitgebracht. Profetisch genoeg bevat het ook het beste materiaal van de band, alsof ze zich ervan bewust waren dat dit hun laatste album zou worden. De mix van religieuze en seculiere thema’s op het album creëert ook een zeer krachtige en unieke zoektocht naar spiritualiteit in een materiële wereld.

Hoewel wordt beweerd dat het grafisch ontwerp van een album zelden de essentie van het werk binnenin weergeeft, kon het krachtige rebirthing beeld van een rotsvaste Marley die met zijn armen opgeheven in triomf tevoorschijn komt, geen accuratere visuele beschrijving zijn van de muzikale jubel binnenin.

Muzikaal gezien zijn de enigszins stugge ritmes die vaak synoniem zijn met reggae volledig omgedraaid om slinky en vloeibare syncopatie te omvatten. “Work”, “Pimper’s Paradise”, en het openingsnummer “Coming in From the Cold” zijn allemaal belangrijke variaties op de lolloping Rasta beat. Het grote verschil is de sonische textuur die deze patronen manipuleert en vult. Het inventieve en unieke gitaarwerk van Al Anderson — het enige Amerikaanse lid van de originele Wailers — herdefinieert opnieuw de rol van de elektrische lead gitaar buiten de standaard rock & roll setting.

“Zion Train” is overspoeld met wah-wah-gedreven patronen die een griezelige, bijna etherische achtergrond creëren tegen Marley’s teksten, die beelden oproepen van Peter Tosh’s “Stop That Train”, helemaal terug op Marley & the Wailers’ internationale debuut Catch a Fire. Het laatste nummer op de originele persing van Uprising is “Redemption Song.”

Nog nooit heeft een artiest onbewust zo’n mooi en treffend grafschrift geschreven. Het schrille contrast tussen het uitgesproken elektrische en groepsgerichte album en deze spookachtig mooie akoestische solocompositie is even dramatisch als visionair. Minder dan een jaar na de release van Uprising, zou Marley bezwijken aan kanker.

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Sharon Jones & The Dap-Kings – (2014) Give The People What They Want

Release date: -dec-2014

Read more

Roberta Flack – (1969) First Take

Release date: -dec-1969

Read more

Gregory Porter – (2010) Water

Release date: -dec-2010

Read more

Michael Kiwanuka – (2016) Love & Hate

Release date: -dec-2016

Read more

JMSN – (2016) It Is

Release date: -dec-2016

Read more

St. Germain – (2000) Tourist

Release date: -dec-2000

Read more