Burning Spear – (1977) Live

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Burning Spear – (1977) Live

  • Release date: 1977
  • Label: Island Records
  • Catalog #: ILPS 9513
Terug naar Genre

Rating: Great

Na het opnemen van twee uitzonderlijke albums onder Clement Dodd in Studio One (Presenting en Rocking Time), tekende Winston Rodney (aka Burning Spear) bij Island Records. De albums die volgden (Marcus Garvey en Man in the Hills) vestigden hem al snel als een van de beste, meest gepassioneerde beoefenaars van de bloeiende rootsstijl. Live, dit concertdocument uit 1977, put uitsluitend uit Spear’s eerste twee Island-albums (de enige uitzondering is het afsluitende “Throw Down Your Arms,” dat op het punt stond om op Dry & Heavy te verschijnen) met de zanger gesteund door Aswad’s uitmuntende ritmesectie.

Jammer genoeg vertaalt de muziek zich niet zo goed als je zou verwachten en het is moeilijk om precies te zeggen waarom. Spear is duidelijk geëngageerd en in topvorm, en de band brengt de zware ritmes met een moeiteloze vloeiendheid. Het probleem zit hem misschien in de mix die, ondanks de inspanningen van technicus Dennis Thompson, te veel high end bevat; de bekkens van drummer Angus Gaye klinken helder, terwijl de bas er een beetje onder lijdt. Er moet ook opgemerkt worden dat de uitvoeringen hier niet noodzakelijk de studioversies overtreffen — een bewijs van de kwaliteit van Spear’s albumwerk.

Verder is het moeilijk om zwakke punten aan te wijzen. De intensiteit van het album neemt zelden af vanaf het moment dat luisteraars in “The Ghost” (aka “Marcus Garvey”) worden gestort. Uitgestrekt in zijn karakteristieke chanting roots stijl, gaat Spear verder met het uitwerken van zijn al lang bestaande zorgen: het leven en de leer van Marcus Garvey, zijn eigen Rastafarian geloof, de kracht van moeder natuur, en de universele liefde. Luisteraars krijgen alleen het gevoel dat geen enkele opname recht kan doen aan de kracht van Spear’s muziek in een live setting. Toch blijft dit een van de weinige geweldige live reggae sets.

= Full Album Play List =

OUDERS

Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Tom Misch – (2014) Beat Tape 1

Release date: -dec-2020

Read more

Curtis Harding – (2017) Face Your Fear

Release date: -dec-2017

Read more

U2 – (1987) The Joshua Tree

Release date: -dec-1987

Read more

Alfa Mist – (2019) Structuralism

Release date: -dec-2019

Read more

Tom Misch – (2016) Reverie EP

Release date: -dec-2016

Read more

Baby Huey – (1971) The Baby Huey Story (The Living Legend)

Release date: -dec-1971

Read more