Cat Stevens (1970) Mona Bone Jakon

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Cat Stevens (1970) Mona Bone Jakon

  • Release date: 1970
  • Label: Island Records
  • Catalog #: 88 165 XAT
Terug naar Genre

Rating: Good

Cat Stevens verdween vrijwel van de Britse popscene in 1968, op 20-jarige leeftijd, na een razendsnelle start van zijn carrière. Hij had tuberculose opgelopen en bracht een jaar door met herstellen, zowel van zijn ziekte als van de druk om een tiener popster te zijn, voordat hij in de lente van 1970 weer in actie kwam — als een heel andere 22-jarige — met Mona Bone Jakon.

Fans die hem kenden van 1967 moeten verrast zijn geweest. Onder de productionele hoede van voormalig Yardbird Paul Samwell-Smith, introduceerde hij een groep eenvoudige, hartverwarmende songs gespeeld in sobere arrangementen op akoestische gitaren en keyboards en aangedreven door een ingetogen ritmesectie. Gebouwd op folk en blues structuren, maar met karakteristieke meeslepende melodieën, waren Stevens’ nieuwe composities aarzelende, fragmentarische verklaringen die zinspeelden op zijn recente “Trouble,” inclusief de trivialiteit van een “Pop Star” te zijn. Maar dit waren de woorden van een wanhopige man op zoek naar verlossing.

Mona Bone Jakon werd gedomineerd door beelden van de dood, maar het album ging ook over overleven en hoop. Stevens’ ruwe stem, met zijn vreemde toonbreuken en af en toe heesheid, gaf deze soms schetsmatige songs diepte, en de ingetogen instrumentatie benadrukte hun ernst nog meer. Als Stevens op Mona Bone Jakon zijn eigen demonen aan het uitwerken was, dan was hij goed op de hoogte van een soortgelijke wereldmoeheid in de popcultuur. Zijn luisteraars deelden misschien niet zijn exacte ervaring, maar na de jaren 1960 begrepen ze zeker zijn gevoel van gekwetst zijn, zijn spiritueel verlangen, en zijn aarzelend optimisme. Mona Bone Jakon was slechts een bescheiden succes bij de eerste release, maar het trok de aandacht in het kielzog van de commerciële doorbraak van het vervolg, Tea for the Tillerman.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more

Amp Fiddler – (2006) Afro Strut

Release date: -dec-2006

Read more

Ady Suleiman – (2019) Thoughts + Moments Vol. 1 Mixtape

Release date: -dec-2019

Read more

Isley Brothers, The – (1976) Harvest For The World

Release date: -dec-1976

Read more

David Bowie – (1976) ChangesOneBowie

Release date: -dec-1976

Read more

Pink Floyd – (1975) Wish You Were Here

Release date: -dec-1975

Read more