Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

  • Release date: 1970
  • Label: Curtom
  • Catalog #: CRS 8005
Terug naar Genre

Rating: Great

Sinds het begin van de jaren ’60 bewees Curtis Mayfield aan de wereld wat een groot commercieel schrijver hij was. Niet alleen maakte hij hits voor zijn eigen band, The Impressions, maar hij scoorde ook serieuze hitlijsten met acts als Major Lance, Jan Bradley en zelfs Brian Hyland. Maar terwijl zijn pop soul geloofsbrieven onberispelijk waren, had hij ook een naam opgebouwd als de belangrijkste exponent van zwarte muziek met liedjes die de burgerrechtenbeweging in de VS weerspiegelden. Tegen 1970 was dit onderdeel van zijn muziek veranderd in Black Power bewustzijn, en zijn eerste volledige uitstap naar ruiger terrein kwam met zijn eerste solo album, Curtis.

Hoewel hij schijnbaar nog steeds bij de Impressions zat toen hij Curtis opnam, was de muziek die hij neerlegde een heel ander beest. In plaats van de gladde pop van zijn voormalige band, koos hij voor een gruiziger funk en psychedelische rand waarmee hij deze missive van bewustzijnsverruiming afleverde. Opgenomen in een tijd waarin, zoals Curtis zelf zei: ”…mensen stopten met het dragen van smokings…mensen werden een beetje meer down”, het album, aangemoedigd door zijn manager, Mayfield in staat stelde om zijn vleugels uit te slaan en een beetje meer te experimenteren.

Hoewel de juxtapositie van strijkers, harpen en dreunende backbeats misschien meer voortkwam uit zijn gebrek aan muzikale opleiding, waren de resultaten opzienbarend. Met een mix van hedendaagse onderwerpen over raciale trots en burgerlijke verantwoordelijkheid (Miss Black America, Move On Up) was het album een onstuimig brouwsel van realisme en dansbare grooves. Met slechts één hit ((Don’t Worry) If There’s Hell Below We’re All Going To Go) verkocht Curtis toch goed en opende Mayfield’s carrière in die mate dat hij de ketenen van de commercie voor eens en voor altijd van zich afschudde (hij verliet de Impressions voorgoed het volgende jaar), en werd een woordvoerder van zijn generatie.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more