Donald Byrd – (1973) Black Byrd

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Donald Byrd – (1973) Black Byrd

  • Release date: 1973
  • Label: Blue Note
  • Catalog #: BN-LA047-F
Terug naar Genre

Rating: Excellent

Puristen huilden verontwaardigd toen Donald Byrd Black Byrd uitbracht, een volwaardige uitstap naar R&B die uitgroeide tot een populair fenomeen. Byrd werd gebrandmerkt als een uitverkoop en een verrader van zijn hardbop geloofsbrieven, vooral nadat Black Byrd het best verkochte album in de Blue Note geschiedenis werd. Wat de elitairen echter misten, was dat Black Byrd het moment was waarop Byrd’s fusionmerk eindelijk uit de schaduw van zijn belangrijkste invloed, Miles Davis, trad en een eigen, kenmerkende stem vond.

Nooit eerder had een jazzmuzikant het feestelijke geluid en de stijl van de hedendaagse funk zo volledig omarmd als Byrd hier deed — zelfs Davis niet, wiens donkere, chaotische jungle-funk in schril contrast stond met de heldere, luchtige, dansbare muziek op Black Byrd. Byrd geeft de vrije hand aan producer/arrangeur/componist Larry Mizell, die een reeks strak gefocuste, melodieuze stukken maakt die vaak schatplichtig zijn aan de langere orkestraties van Isaac Hayes en Curtis Mayfield. Ze zijn gebouwd op de meest rechttoe rechtaan funk ritmes die Byrd tot nu toe heeft aangepakt, en als de structuren niet zo los of complex zijn als zijn eerdere fusion materiaal, dan maken ze dat goed met een funky gevoel voor groove dat verdomd bijna onweerstaanbaar is.

Byrd’s solo’s zijn meestal melodieus en in-the-pocket, maar dat laat de funk toe om het centrum van de aandacht te nemen. Zeker, misschien dat de elektrische piano, geluidseffecten en Roger Glenn’s alomtegenwoordige fluit de muziek wat dateren, maar dat is juist een deel van de charme. Black Byrd was state-of-the-art voor zijn tijd, en het zette een nieuwe standaard voor alle toekomstige jazz/R&B/funk fusies — waarvan er vele waren. Byrd zou dit geluid blijven verfijnen op even essentiële albums als Street Lady en het fantastische Places and Spaces, maar Black Byrd staat als zijn baanbrekende signature statement.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

UY AT DISCOGS BY AT SOUNDS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Alfa Mist – (2021) Bring Backs

Release date: -dec-2021

Read more

Tom Misch – (2014) Beat Tape 1

Release date: -dec-2020

Read more

Curtis Harding – (2017) Face Your Fear

Release date: -dec-2017

Read more

U2 – (1987) The Joshua Tree

Release date: -dec-1987

Read more

Alfa Mist – (2019) Structuralism

Release date: -dec-2019

Read more

Tom Misch – (2016) Reverie EP

Release date: -dec-2016

Read more